Svetskiputnik.rs_Najposećeniji muzeji
Zanimljivosti

Najposećeniji muzeji sveta

Predstavljamo vam pet svetskih muzeja koji broje najviše poseta

U današnjem društvu muzeji imaju izuzetan značaj otključavajući izvanredne tajne prošlosti zaslepljujući nas umetnošću i otkrićima koja izazivaju veliko poštovanje. Odlučili smo da izdvojimo nekoliko najposećenijih muzeja na svetu, pa ukoliko ih pak niste obišli, jesen je idealno vreme za tu avanturu.

Luvr, Pariz

Verovatno najpoznatiji muzej na svetu jeste čuveni Luvr, smešten u samom centru prestonice Francuske. Impresivna brojka posetilaca svake godine doseže gotovo 10 miliona, što je, složićete se, uistinu fascinantno. Postavka muzeja obuhvata razdoblje od antike sve do modernizma i dalje. U Luvru ćete se susresti sa zagonetno nasmejanom Mona Lisom Leonarda da Vinčija koja predstavlja najznačajniju znamenitost ovog umetničkog zdanja.

Mona Liza_Luvr

 

 

MoMA, Njujork

Njujorški Muzej moderne umetnosti, Moma, čuva neke od najboljih primera savremene umetnosti. Umetnine raspoređene na šest spratova galerije svake godine privuku oko 7 miliona ljudi, što Momu čini vrednim spomena na našoj listi istaknutih muzeja.

MoMA

 

Metropolitan, Njujork

Ogromna banka blaga koja obuhvata razdoblje od 6 hiljada godina čuva se u Muzeju Metropolitan u Njujorku. Staroegipatske mumije, rimske i grčke skulpture i renesansna remek-dela krase ovu ustanovu umetnosti što je možda i razlog zbog čega svake godine gotovo 3 miliona posetilaca prođe kroz vrata ovog muzeja. Ono što je vredno pažnje svakako je rekonstrukcija egipatskog hrama Dendur.

Metropolitan

 

Vatikanski muzeji (Vatikan, Rim)

Vatikanske muzeje svake godine poseti oko 7 miliona turista. Uživajući u izvanrednoj paleti svetske poznate umetnosti budite spremni na jedno, veliku gužvu koja vas tamo čeka. Nezaobilazne atrakcije su nadaleko poznata Sikstinska kapela, kao i četiri Rafaelove sobe koje će vas oduševiti i ostaviti pune utisaka.

Vatikanski muzej

 

Britanski muzej, London

U Londonu ćete naći Britanski muzej koji čuva istorijske artefakte iz celog sveta. Neki od njih imaju zamršenu pozadisnku priču budući da su opljačkani tokom kolonijalne istorije Britanskog Carstva. Među neprocenjivim blagom nalazi se zlato iz Persije, egipatske mumije i japanski samurajski oklopi iz 16. i 18. veka. Posete muzeju godišnje u proseku broji sjajnih 6, 8 miliona ljubitelja umetnosti.

Britanski muzej

 

 

Navucite kapute, uzmite fotoaparat u ruke, nabacite osmeh na lice i uputite se pravac ka najbližem muzeju!

 

Foto:

Juan di Nella, Sole s Alessandro, Yzya Hata, Nicolas Hoiyey, Jamison McAndie