Muzej Luvr_Pariz
Vesti, Zanimljivosti

Najveća tvrđava umetnosti na svetu

Prvobitno tvrđava, zatim kraljevska palata obnovljena u velikom renesansnom stilu, danas najveći i najpoznatiji muzej na svetu, Louvr je jedna on najznačajniih znamenitosti čuvenog grada svetlosti. Nemoguće je posetiti Pariz, a zaobići Luvr ma kako niste od onih koje zanima umetnost.

Svoja vrata za javnost prvi put je otvorio 1971.godine sa svega 500 umentičkih dela koja su mahom pripadala kraljevskoj porodici ili crkvi. Danas se Luvr može pohvaliti jednom od najbogatijih umetničkih zbirki na svetu sa 380.000 predmeta podeljenih kroz osam kustoskih odeljenja, od ukupno 550.000 koliko ih ukupno poseduje. Kažu da je potrebno punih 5 nedelja kako biste pogledali svaki od eksponata bez mnogo zadržavanja. Ova informacija i ne čudi, kada pomislite da je muzej toliko veliki da ga porede sa nekoliko fudbalskih terena. Štaviše kada je završenja izradnja ove perjanice francuske arhitekture, izgrađene u obliku potkovice, predstavljala je najdužu zgradu u Evropi, dugačku gotovo čitav kilometar.

1989.godine dodat joj je ulaz koji je u početku delila pocetioce na one koji su se grozili ideje da stakleno, gvozdena piramida narušava tako velelepnu građevinu i one koji su se divili ovom smelom modernom pristupu. Danas, nema tog turiste koji se iz Pariza ne vrati sa fotografijom na kojoj dominira staklena piramida.

 

Najpoznatiji „stanovnik“ ovog zdanja zasigurno je žena tajanstvenog osmeha, Mona Liza, koja je isto tako na kratko tajanstveno nestajala iz muzeja kada se na listi sumljivaca između ostalih našao i slavni Pikaso. Danas je možete videti isključivo kroz staklo, njene dobro čuvane odaje, ali se naoružajte strpljenjem jer su gužve izuzetno velike.

Francuzi jako cene i čuvaju svoje blago. Tako je bilo i 1940.godine kada je Hitler, impresioniran francuskim kulturnim nasleđem, sa svojim trupama ušao u Pariz. Poučen iskustvom i nesrećom koja je zadesila galeriju Prado za vreme španskog građanskog rata, tadašnji upravnik Luvra, sklonio je i time zaštitio preko 4000 umetničkih dela koja su lako mogla biti prisvojena od strane nemačke vojske.

Sa svim svojim lepotama i tajnama koje otkriva vekovima, Luvr pleni i zato nije ni čudo što je najveći i najpoznatiji muzej na svetu. Pre pandemije 2018.godine, zabeležen je rekordan broj posetilaca, koji do sada ni jedan muzej nije dostigao, čak 10 miliona.

Cena karte za odrasle je 15 eura, dok je za sve ispod 18 godina ulaz besplatan. Doduše u periodu od oktobra do marta, nedelja je takođe dan za besplatni ulaz za sve posetioce.