Big Ben_London
Vesti, Zanimljivosti

Ring Ding Dong

Nakon pet godina obnove zvona Big Bena ponovo odjekuju

Kada pomislimo na London, prva asocijacija na ovu evropsku prestonicu nam je veličanstveni Big Ben, najveća sat kula sa zvonikom na svetu. Istorija ovog tornja duga je preko 160 godina i vredna pažnje mnogih istoričara, arhitekti, kao i turista. Stoga će vam sigurno biti interesantan podatak da je nakon pet godina pauze sat ponovo počeo sa oglašavanjem.

Tačno u 11 časova u petak 11. novembra začula su se zvona Big Bena u znak sećanja na Dan primirja u Prvom svetskom ratu. Od 2017. godine kada je prestao da radi, sat je zvonio svega nekoliko puta. Prvi put prilikom ulaska u novu 2022. godinu, tačno u ponoć pre skoro godinu dana. Sledeći put zvono Big Bena se oglasilo 1. maja čime je obeležilo i trenutak zvaničnog Bregzita. Gromoglasno je odjekivao zvon i u septembru, povodom smrti kraljice Elizabete II kada se oglasio 96 puta označavajući godine njenog života.

Renoviranje sata kod britanskog parlamenta koštalo je 95 miliona dolara, a njegova zvona sada će se čuti svakoga dana. To znači da će se toranj sa satom oglašavati svakih 15 minuta nakon petogodišnje obnove mehanizma koji sadrži više od 1000 pokretnih delova.

Visoka neogotička gradnja na obali reke Temze deo je panorame grada već vekovima. Postoji dovoljno razloga da obiđete  ovaj simbol Ujedinjenog Kraljevstva koji ste nebrojano puta mogli da vidite u filmovima i serijama. Sa zvonom magija se vratila u šta ćete se lako uveriti čak i kratkom šetnjom uz parlament.

Foto: Chris Boland