BigBan_London_Svetskiputnik01
Vesti, Zanimljivosti

Premijera rekonstruisane ikone Londona tačno u ponoć novogodišnje noći

Nakon četiri godine od početka rekonstrukcije najpoznatijeg sata na svetu, Big Ben će zazvoniti u novogodišnjoj noći. Uoči dočeka Nove godine, 31. decembra biće predstavljen novi izgled Londonske turističke atrakcije na severoistočnom kraju Vestministarske palate.

U veme dočeka zvono će udariti 12 puta kako bi se označio početak 2022. godine, dok će se u danima pre novogodišnje noći toranj oglasiti par puta kako bi organizatori testirali ispravnost zvona.

„To je ikona, to je verovatno najpoznatiji sat na svetu, a to što smo imali u rukama svaku maticu i vijak je ogromna privilegija“, rekao je član tima mehaničara koji će se pobrinuti da se Big Ben čuje u 31. decembra, Ijan Vestvort. Budući da se kraj radova na ovom tornju završava, Vestvort je istovremeno izrazio i tugu zbog kraja prelepe saradnje, kao i radost jer će turistima biti predstavljen nov izgled i sjaj Big Bena. „Biće prilično emotivno kada se sve završi, biće tuge što je projekat završen, ali sreće što smo ga vratili u rad, i što je sve ponovo pokrenuto“, naveo je Vestvort.

Zvono će u novogodišnjoj noći zazvoniti pomoću privremenog mehanizma, a od proleća 2022. godine će oglašavati čuvenu melodiju, po prvi put od kada je rekonstrukcija počela 2017. godine. Ovo je najveći projekat popravke i konzervacije koji je Big Ben u svojih 160 godina postojanja “doživeo”. Bio je prekriven skelama poslednje četiri godine, sakriven od pogleda posetilaca i građana Londona. Mnogi poznavaoci arhitekture ovog tornja željno isčekuju da se upoznaju sa njegovim obnovljenim izgledom.

Big Ben je dizajniran i postavljen čak 1859. godine sa ciljem da se napravi najtačniji sat na svetu. Kada je crna boja skinuta sa brojčanika tokom popravki ranije ove godine, otkriveno je da je prvobitno bila obojena u tamnoplavu nijansu poznatu kao pruska plava.

Najpoznatiji sat zazvoniće u čast Nove 2022. godine i ulepšati doček posetiocima!