Deda-Mraz-voz-2
Vesti, Zanimljivosti

Bajkoviti voz Deda Mraza jezdi šinama Rusije       

Po šinama u Rusiji od petog decembra hodi novogodišnji parni voz koji je do sada obradovao puno dece, ali i odraslih koji neguju praznični duh.

Na stanici Kazanj u Moskvi otvorena su vrata bajkovitog pokretnog doma Deda Mraza i njegov polazak na prazničnu turneju ispratili su zamenik generalnog direktora Ruskih železnica Dimitrija Pegova, guverner Vologodske oblasti Oleg Kuvšinjikov i pištaljka konduktera.

„Proputovaću više od 13.000 kilometara, posetiću čak 36 gradova i širom Rusije ljudi će osetiti novogodišnji duh“ rekao je Deda Mraz čije parne „sanke“ jezde šinama. Ukoliko se nađete u blizini stanice na koju čarobni voz pristiže, možete se upoznati sa novogodišnjim glasnikom i učestvujete u ovoj bajci.

Ovaj stari, parni voz ukrašen je novogodišnjim motivima, njegova unutrašnjost je takođe okićena ukrasima koji vraćaju u detinjstvo i pruža doživljaj novogodišnjih praznika na pravi način. Njegovo putovanje od 41 dan će se završiti 31. decembra po julijanskom kalendaru, što je zapravo 13. janurar po gregorijanskom kalednaru koji je više zastupljen u svetu.

„Voz Deda Mraza će tokom dana biti na železničkim stanicama u gradovima, kada će se održavati svečani događaji. Svi će moći da se sretnu sa vozom i da se slikaju, a oni koji kupe karte moći će da prisustvuju posebnoj svečanosti, kao i programu unutar rezidencije i razgovarati sa Deda Mrazom“, rekao je zamenik generalnog diektora Ruskih železnica Dmitrij Pegov.

U svakom gradu gde voz stane, deca i njihovi roditelji moći će da učestvuju u svečanim događajima, pošalju razglednice i dobiju novogodišnji poklon od samog Deda Mraza. U vagonu će biti izloženi suveniri i slatkiši sa severa Rusije, a restoran u vagonu će imati kuhinju u kojoj će kuvari pripremati jedinstvena jela sa severa po receptima Deda Mraza.

„Ovo je najveći društveni projekat Rusije tokom božićnih i novogodišnjih praznika. On će omogućiti hiljadama dece i njihovih roditelja da vide i dožive Deda Mraza uživo i urone u atmosferu zimske bajke. Dogovorili smo se sa glavnim junakom i Rusom Železnice da ćemo, ako se projekat pokaže veoma popularnim, organizovati sličan voz sledeće godine odmah od rođendana Deda Mraza, 18. novembra, kako bi mogao da poseti još više ruskih regiona širom zemlje“, rekao je Oleg Kuvšinjikov.

Preko dana ovaj bajkoviti voz će ostajati u stanicama i slikati se sa posetiocima, a noću putovati do sledeće destinacije.