20210706-P4054-MSN10583-DLH-RAW
Vesti

Prazni avioni leteće iznad Evrope

U januaru i februaru, hiljade praznih letova poletaće sa nemačkih aerodroma. Razlog je rigidna regulativa na nivou EU o dodeli slotova.

Svetska pandemija korona virusa još jednom potresa vazdušni saobraćaj. Ovoga puta glavni krivac je Omikron koji je uticao da se mnoga planirana putovanja odlože ili otkažu, ali i na činjenicu da je došlo do naglog pada rezervacija za prva dva meseca 2022.godine. Iz tog razloga, kako javljaju evropski mediji nemačka aviokompanija Lufthanza će otkazati 33.000 letova širom Nemačke u zimskom redu letenja. Verovatno bi bilo mnogo više otkazanih letova da ne postoji problem sa pravima na slotove.

Slotovi su fiksni vremenski okviri za poletanja i sletanja koje nemački koordinator avijacije, savezna vlast, dodeljuje avio-kompanijama. Ako se ne koriste, ova prava prestaju – primenjuje se princip „iskoristi ili izgubi“ (use it or lose it). Upravo to je razlog zbog kojeg će oko 18.000 praznih letova išarati evropsko nebo ove zime, kako bi osigurali prava na poletanje i sletanje.