Most u San Francisku
Zanimljivosti

Srce San Franciska

,,Ostavio sam svoje srce u San Francisku, visoko na brdu doziva me…” pevao je magični Frenk Sinatra. Jedan među najlepšim gradovima sveta, San Francisko, pravi je mali raj na zemlji za turiste i ljubitelje fotografije.

Smešten u severnom kraju istoimenog poluostrva, uz zaliv na Tihom okeanu, San Francisko je mali grad savezne države Kalifornije sa velikim uticajem.

Na malom prostoru grada površine svega 18km2 nalazi se pregršt kulturno-istorijskih znamenitosti i gotovo da ne postoji mesto u gradu koje nije vredno obilaska i fotografisanja.

Najfotografisanija altrakcija grada i jedan od njegovih simbola je most Golden Gejt. „Zlatna kapija“ ili još zvani Crveni most je zapravo narandžaste boje i predstavlja fascinantni prizor tokom maglovitih jutara i tokom dana, a noću pleni lepotom pod čarobnim osvetljenjem. Sa obe strane  mosta postoje staze za pešake i bicikliste za koje je dostupan samo preko dana. Za one koji žele da fotografišu most, postoji više pogodnih vidikovaca od kojih se neki nalaze u četvrti Nob Hil, poznatoj po starim viktorijanskim zdanjima. U istoimenom parku, u srcu San Franciska, koji se smatra plućima grada, nalazi se nekoliko jezera, muzej Jang, botanička bašta i savršena polja za piknik.

Ako imate samo jedan dan da obiđete San Francisko, nikako ne smete zaobići Ribarsko pristanište. Ovde možete uočiti mnoštvo rakova od kojih se prave neke od najlepših čorbi od morskih plodova. Sa ovog mesta, trajekti voze do najozloglašenijeg i najpoznatijeg svetskog zatvora, Alkatraza. Pored toga, put vas može odvesti i do ostrva Ejndžel odnosno Anđeoskog ostrva koje je ujedno i nacionalni park.

San Francisko možete upoznati obilaskom divnog šetališta Embarkadero, pijace organske hrane, centra digitalne umetnosti Leterman ili Hajd-Ešberi četvrti hipika koja deluje kao da je vreme u njoj stalo. Pored Muzeja moderne umetnosti najvažniji je Muzej azijske umetnosti koji pokriva istorijski period dug preko 6.000 godina. Vožnja ,,putem od 49 milja” sprovodi posetioce pored svih većih znamenitosti grada, a nešto slično nude i stara nostalgična tramvajska vozila.

Premda mali, ovaj grad poseduje sve, od bajkovitih odredišta za uživanje u panorami i fotografisanje, preko kulturno-istorijskih zdanja do najraznovrsnijih jela i plaža.

Ako ikada posetite San Francisko, shvatićete zašto je Sinatra tu ostavio svoje srce. ,,Moja ljubav čeka u San Francisku, iznad plavog i vetrovitog mora. Kada dođem kući tebi, San Francisko, tvoje zlatno sunce sijaće za mene.”