Vietnam_Svetskiputnik
Zanimljivosti

Zaliv plutajućih domova

Olovka, Sedlo, Šišmiš, Bizon, Kornjača…pored osnovnog značenja koje im pripada i koje vam sigurno prvo pada na pamet, ovo su ujedno i nazivi ostrvaca živopisnih oblika u zalivu Halong u Vijetnamu, a njegovo ime znači ,,tamo gde se zmaj spušta u more”.

Prema lokalnoj legendi, ostrva u zalivu formirana su kada se zmaj sa planina spustio na obalu. Pri sletanju zmajev rep isklesao je doline i pukotine u ledu, a pri dodiru vode ona je zapljusnula i poplavila oblast ostavljajući vidljivim samo vrhove krajolika.

Najiskusniji svetski putnici tvrde da je ovaj zaliv najveličanstveniji na čitavoj planeti, a priroda je prema njemu izuzetno darežljiva. Iz mirnih voda izranja na stotine ostrvaca, a pogled na krečnjačke litice sa jedne i duboke mračne pećine sa druge strane naprosto oduzima dah. Zaliv obuhvata više od 3000 pećina, stena i malih ostrva prekrivenih prašumom koje okružuje smaragdnozelena voda.

Istorija geološkog formiranja zaliva traje više od 500 miliona godina tokom kojih su se dešavale promene. Indijski podkontinent odvojio se od prakontinenta Gondvane i nedugo zatim sudario sa azijskom kontinentalnom pločom. Tako je od silnog udarca morsko tlo formiralo Himalaje, a sa druge strane duž čitave obale istočne Azije napravilo ovaj zaliv, dok su monsuni obrađivali stene do prepoznatljivih oblika. Kada je krajem poslednjeg ledenog doba nivo svetskog mora narastao i potopio deo ovih stenovitih tvorevina nastao je zadivljujući zaliv kakav poznajemo danas.

Najznačajnije obeležje Halonga jesu zapravo njegovi stanovnici koji žive u plutajućim domovima. Već generacijama, oko 300 porodica živi na prostoru koje pripada Halong nacionalnom parku. Brodići prekriveni bambusom u kojim stanuju poznati su kao džunke. U samom središtu zaliva ušuškano je plutajuće selo To Bo Nau koje je prava turistička atrakcija. Danas, stanovnici žive od ,,farmi” jastoga i sličnih egzotičnih životinja koje su izgrađene upravo ispod mesta na kom borave. Tu je naravno i ribolov kojim se tradicionalno bave.

Svetskiputnik_Halong

Popurnost ove regije dovela je do etničke reznolikosti koja se danas ogleda u preko 20 etničkih grupa koje naseljavaju prostor zaliva. Ovo je omiljeno mesto istraživača pećina i popularno odredište za vožnju brodom i nijedan put u Vijetnam nije potpun ako se ne poseti i Halong.

Ljudi danas sve više tragaju za novim i neobičnim izazovima koji će ih impresionirati. Halong zaliv prošaran nestvarnim formacijama i naseljen plutajućim domovima se apsolutno izdvaja iz mase drugih destinacija i garantuje nezaboravan doživljaj i iskustvo. Ako zalutate ovim prostorom možda naiđete na još neko ostrvce zanimljivog oblika i dodelite mu nesvakidašnji naziv, ili pak ugledate nekog zmaja kako obleće nad ovom regijom.

 

Foto: Hoach le Dinh, Vince Gx