Nijagarini vodopadi_svetskiputnik.rs
Zanimljivosti

Čari Nijagarinih vodopada

Džinovski tunel koji je odvodio vodu iz Teslinih generatora

Na granici između Kanade i SAD-a nalaze se tri najmoćnija vodopada koji predstavljaju jednu od najpoznatijih prirodnih atrakcija sveta. Kao što ste možda i naslutili, to su Nijagarini vodopadi.

Da li ste znali da se ispod vodene zavese reke Nijagare kriju brojne tajanstvene odaje i prolazi? Svakako najimpresivniji jeste dugačak tunel napravljen pre više od jednog veka. Ono što ovaj tunel čini izuzetno interesantnim jeste činjenica da je služio kao odvod za vodu moćne Nijagare nakon što bi prošla kroz turbine i pokrenula Tesline generatore u hidroelektrani.

Nijagarini vodopadi su magnet za posetioce. Odnedavno je otvoren džinovski tunel koji se može istražiti u okviru obilaska hidrocentrale. Posetioci se mogu spustiti na 180 metara ispod istorijske elektrane kako bi otkrili inženjerski dragulj dug 2.200 metara.

Hidrocentrala bila je aktivna od 1905. do 2006. godine, a skretala je vodu iz masovne reke da pokreće gigantske generatore. Oni su doprineli da ovaj deo Severne Amerike uđe u moderno doba, a da obližnji Bafalo dobije nadimak Grad svetlosti.

Dovoljno fascinantan doživljaj je diviti se samim Nijagarinim vodopadima, ali ova potpuno nova atrakcija otkriva nikada ranije viđen podzemni svet i još pregršt impresivnih detalja o neverovatnoj Nijagarinoj priči o moći i Teslinom trenutku trijumfa. Ako se ikada nađete na ovoj destinaciji, nakon što se spustite u tunel staklenim liftom, pripremite se da svedočite panoramskom pogledu na vodopade koji oduzima dah i prizor koji će vam sasvim izvesno ostati zauvek urezan u pamćenju.

Foto: Venti Views