Svetski_punik_prestonica-veličanstvenih-božićnih-vašara_blog
Vesti, Zanimljivosti

Beč – prestonica veličanstvenih božićnih vašara

Praznična atmosfera na ulicama Beča povodom obeležavanja 300 godina božićnih vašara

Novembar je mesec koji tradicionalno označava početak novogodišnje euforije i otvaranje božićnih vašara širom Evrope. Na centralnim trgovima oko kućica ukrašenih u prazničnom duhu okupljaju se građani i pristigli turisti. Ispijajući kuvano vino uz lokalne specijalitete usput kupujući novogodišnje ukrase i poklone svi će uživati. Verujemo da ste već zamislili takav prizor i poželeli da se nađete na ulicama neke evropske prestonice upijajući čaroliju koju nam zima sa sobom donosi.

Poznat po romantičnoj i bajkovitoj atmosferi u gradu za vreme božičnih i novogodišnjih praznika, Beč ove godine slavi 3 veka postojanja božićnih vašara. Povodom jubileja, već danas je otvoreno 17 vašara sa 950 štandova. Na njima možete pronaći ukrase za jelku, kuvano vino, punč, ideje za poklone svih vrsta i druge raznovrsne đakonije. Ukupno 161 štand ponudiće kulinarske specijalitete koji će obradovati sve bez obzira na godine.

Jelka ispred skupštine grada udomljena iz jedne od austrijskih pokrajina je postavljena i čeka na zadivljene poglede posmatrača. Ovogodišnja smreka poreklom iz Štajerske stara 130 godina, doseže visinu od 28 metara. Svetiljke na njoj zablistaće 19. novembra u prisustvu gradonačelnika Beča.

Trgovi neprikosnovene božićne prestonice Evrope pretvoreni su u najdivnije božićne bajke. Topli napici, gužva i vesela atmosfera  uz raznovrstan muzički program za celu porodicu spremni su da vam zagreju dušu i telo tokom hladnih decembarskih večeri.