Svetski Putnik_zamak_iz_bajke_blog
Zanimljivosti

Zamak iz bajke

Iza sedam gora, iza sedam mora, ili u našoj stvarnosti visoko među Bavarskim Alpima, stotinak kilometara južno od Mihnena okružen najdivnijom prirodom, nalazi se najlepši dvorac na svetu Nojšvanštajn. Sagrađen u 19. veku kao imitacija nemačke romanike 12. veka sa brojnim elementima u gotksom pa čak i vizantijskom stilu, ovaj dvorac poslužio je kao inspiracija onim iz Diznijevih bajki.

Nojšvanštajn spojem srednjovekovnih detalja poput uskih spiralnih stepenica, visoke kule, tornjeva i bogatom prestonom dvoranom izgrađenom po uzoru na Aja Sofiju izgleda upravo onako kako zamišljamo zamak iz bajke. Sa visokog brda na kom je pozicioniran, zamak gleda na malo jezero koje se tokom zime potpuno zamrzne, a pogled na taj prizor stvara sliku poput onih iz najboljih Diznijevih filmova. Ovaj zamak bio je jedna od tri kraljevske palate za Ludviga II Bavarskog, poznatijeg kao ,,ludi kralj Ludvig”, dok je ime dobio po vitezu iz čuvene Vagnerove opere ,,Loengrin”.

Do zamka se najbrže stiže iz Minhena vožnjom malo manjom od dva sata. Treba znati da je broj posetilaca ograničen na dnevnom nivou, a ulaznice se mogu nabaviti na blagajni u selu pokraj zamka.

Nojšvanštajn je fotogeničan iz svih uglova, ali jedan od najfascinantnijih pogleda na zamak pruža se sa visećeg pešačkog mosta Marien koji se nalazi preko kanjona reke Polat. Ukoliko izmaglica prekrije dolinu, dvorac će sa ovog mesta izgledati kao da čuči na vrh oblaka.

Predivan pogled na zamak posetioci mogu doživeti i obilaskom sela Hohenšvangau koje se nalazi u plodnoj dolini, kao i sa žičare Tegelbergban koja se penje do 1.700 metara nadmorske visine. Vožnja traje desetak minuta i omogućava prelep pogled i na dvorac i selo, kao i na očaravajuće alpske vrhove. Šetnjom pored zidina spolja moguće je otkriti brojne ukrase i ornamente na tornjevima i balkonima, a usput možete napraviti lepu fotografiju. Unutrašnjost zamka je ograničena za fotografisanje, ali pogled odatle na okolne pejzaže ostavlja bez daha.

Nojšvanštajn je pravo remek-delo arhitekture i umetnosti. Svojom umetničkom vrednošću mešavinom tradicionalnog i savremenog danas je ovaj zamak jedna od najpopularnijih turističkih destinacija kako u Nemačkoj tako i u celom svetu. Ukoliko odlučite da posetite ovaj bajkoviti dvorac, zimski meseci su najbolja prilika za to, kada su padine Bavarskih Alpa prekrivene snežnim pokrivačem. Prepustite se užitku, pustite mašti na volju i osetićete se kao da ste glavni junak neke Diznijeve bajke.