Saudijska Arabija
Vesti, Zanimljivosti

Grad dugačak 170 kilometara

Linearni grad novi je megalomanski projekat saudijskog princa Mohamed bin Salmana koji je zahtevao izgradnju nečeg ambicioznog poput egipatskih piramida.

Inspirisani njegovim željama arhitekte i urbanisti došli su na ideju da izgrade dve paralelne zgrade koje se protežu preko priobalnog, planinskog i pustinjskog područja čak 120 kilometara, a međusobno će biti povezane stazama.

Izgradnja grada „Mirror Line-builds“, tačnije „Zgrade ogledala u nizu“,  koštaće bilion dolara, a ovo nesvakidašnje naselje moći će da primi čak pet miliona stanovnika. Planirano je da ispod zgrada bude izgrađena železnica za super-brzi voz, a kako bi stanovnici uvek imali šta da jedu  zgrade će imati integrisane vrtove. Takođe, projekat predviđa sportski stadion na visini od 300 metara iznad tla, kao i marinu za jahte, smeštenu ispod lukova dve zgrade.

„Mirror Line-builds“ deo je projekta Neom, građevinski poduhvat veličine Masačusetsa. Ovaj projekat je u vlasništvu državnog fonda Saudijske Arabije, a za cilj ima da privuče strane investicije i stvori hiljade novih radnih mesta.

Ideja prestolonaslednika Saudijske Arabije je da izgradnja projekta bude završena do 2030. godine, što mnogi smatraju preambicioznim. Predviđanja su da će se projekat graditi po etapama, a da je realno vreme za njegovu izgradnju oko 50 godina.

Izvor fotografije: https://globetrender.com/2022/07/27/the-line-saudi-arabia-earthscraper-city/