Venecijanski festival_Maske_svetskiputnik.rs
Vesti

Ulaznice za Veneciju sačekaće sledeću godinu

Kraljica Jadrana odlučila je da uvede takse za ulazak u grad, međutim ova odluka sačekaće narednu godinu. Prošlog meseca gradske vlasti Venecije najavile su da će od juna ove godine krenuti naplata ulaznica za ulazak u grad, međutim u poslednjem trenutku odlučili su da odluka stupi na snagu tek 16. januara 2023. godine.

Podsetimo se zašto vlasti Venecije uvode takse za ulazak u grad

Pre pandemije virusa Covid 19 Veneciju je dnevno posećivalo 110.000 turista što je mnogo više od broja stanovnika ovog grada. U cilju očuvanja znamenitosti, vlasti su odlučile da uvedu takse koje variraju od tri do deset evra u zavisnosti od dana kada turisti posećuju grad. Međutim, kako je virus zaustavio mnogo stvari, tako i sprovođenje ove odluke.

Nakon više od dve godine popuštene su mere u većini turističkih centara što uključuje i Veneciju. To je dovelo do velikih gužvi u vreme uskršnjih praznika i podstaklo vlasti da ponovo pokrenu pitanje taksi.

Trebalo je da probni period počne ove godine već u junu, međutim gradske vlasti su bez obzira na najavljene gužve u Veneciji odložile takse za januar naredne godine.