Colorful spring landscape in Netherlands, Europe. Famous windmills in Kinderdijk village with a tulips flowers flowerbed in Holland. Famous tourist attraction in Holland
Vesti, Zanimljivosti

Ulaznica za Veneciju?

Grad karnevalskih maski, romantičnih gondola, misterioznih uličnih svetala jedan je od najposećenijih na svetu, pa ako i sami zavirite u svoje stare fotografije, setićete se da ste bili u Veneciji ili bar čuvate suvenir koji ste odande dobili. Kao jedna od omiljenih italijanskih destinacija, Kraljica Jadrana okuplja turiste širom sveta, ali zbog prepunih ulica, trajekata i gondola, lokalci su oni koji beže u mirnija mesta.

Vremenom se stvar otela kontroli, pa je bilo neophodno pronaći rešenje kako sačuvati Veneciju. Pretnja da bi grad mogao biti skinut sa UNESCO-ve liste svetske kulturne baštine ubrzala je venecijanske vlasti i dovela ih do adekvatnog rešenja.

Prvi grad na svetu za koji je potrebna ulaznica

Kako treći put najavljuju, a sve je izvesnije kraljica Jadrana postaće prvi grad za koji je potrebna ulaznica. Biće to iskustvo kao da ulazite u muzej najvrednijih venecijanskih dela. Sama ideja javila se još pre pandemije virusa Covid 19, ali je zbog velike štete koju je korona donela turizmu, zabrane kretanja i nedostatka turista bila usporena i sa svojim radom krenuće tek od januara naredne godine.

Gradonačelnik Luiđi Brunjaro najavio je da će posetioci svoje karte moći da rezervišu od ovog leta, ali da će se ulaz zvanično plaćati od januara naredne godine. Tačnije, ove godine plaćanje ulaznica će biti dobrovoljno, ali će posetiocima omogućiti da zaobiđu velike redove ispred muzeja, dok će od 2023. kupovina ulaznica za Veneciju biti obavezna.

Sistem rezervacija takođe će pomoći vlastima da imaju uvid u najavljeni broj posetilaca, te da se tako što bolje organizuju kako bi se izbegavale velike gužve i kako bi organizaciono bilo sve dobro programirano u cilju prijatnog boravka turista u Veneciji. Prošle godine grad je angažovao naoružane stražare da održavaju mir na pontonima prenatrpanih trajekata, a upravo ovakve situacije treba izbeći.

Takođe, platforma će upozoravati posetioce na velike praznike i očekivane gužve, pa svako ko nije u obavezi da u tom momentu bude u Veneciji, moći će da planira svoj dolazak onda kada na ulicama bude manje ljudi. Cene ulaznica zavisiće upravo od toga kog dana putujete, a kretaće se od 3 do 10 evra. Ako je u pitanju dan bez velike gužve, onda je cena ulaza minimalna, a ukoliko posećujete Veneciju u vreme velikog praznika ulaznicu ćete plaćati po najvišoj ceni.

Venecija jeste prvi grad koji je uveo ulaznice, ali postoji selo u Italiji koje se ovime služilo ranije, međutim u druge svrhe. Civita di Bagnoregio je 2013. uvelo naknadu od 1,50 evra  kako bi privukli turiste u svoje selo koje je poznato kao „umirući grad“ jer se nalazi na trošnoj litici.

Pišite nam u koji grad ste otputovali gde vam je gužva smanjila uživanje i da li bi ovo bilo adekvatno rešenje i za tu destinaciju.