Nikola Tesla
Vesti, Zanimljivosti

Precenjeni muzeji u svetu

Precenjeni svetski muzeji i atrakcije, a među njima jedna iz Beograda.

Dok smo u ulozi turiste želimo da upoznamo sve gradske znamenitosti, zavučemo se u romantične ulice kako bismo probali lokalne specijalitete, slikamo se na poznatim trgovima i kupujemo suvenire kako bismo upotpunili kolekciju uspomena sa putovanja. Međutim, koliko puta vam se dogodilo da vas destinacija o kojoj ste dugo maštali razočara?

Proučavajući kritike posetilaca turističkih atrakcija u 134 zemlje, portal Saving Spot objavio je na Trip Advisoru najprecenjenije turističke atrakcije sveta.

Prvo mesto je zauzela tura Harija Potera koja se nalazi u londonskom studiju Vorner bros. Sa likom mladog čarobnjaka možete se bliže upoznati za 56 evra, ali s obzirom na to da je ovo jedinstvena prilika, ljudi pristaju na ovu cenu. Suveniri su takođe veoma skupi, pa najsitniju figuricu možete kupiti za 6 evra, dok su za ostale suvenire cene više. Možda vam ova činjenica zvuči čudno, ali britancima nimalo nije, s obzirom na to da se u prvih dvadeset najprecenjenijih turističkih atrakcija našlo čak devet iz Velike Britanije.

Hari Poter ne prolazi dobro ni u Sjedinjenim Državama. Deo Universal studia na Floridi koji je posvećen ovom čarobnjaku takođe je zauzeo visoku poziciju ove liste.

Da bi istražili ove muzeje, autori su se potrudili da u istraživanje uvrste što više zemalja, pa se tako i Srbija našla na listi. Kao precenjena atrakcija naše zemlje izdvojio se muzej Nikole Tesle.

Sa naših prostora našle su se Dubrovača žičara iz Hrvatske za čiju povratnu kartu odrasli plaćaju čak 26 evra, slovenačka Postojnska jama, kao i Galerija u BiH 07.11.95.

Šenbrun, kao jedna od najpoznatijih svetskih atrakcija privukla je, ali i razočarala turiste i tako obezbedila sebi mesto među najprecenjenijim muzejima sveta. Italiju na ovoj listi izdvaja Trg Svetog Marka, a Češku obilasci Jevrejskog kvarta.

Francusku izdvaja Ajfelov toranj, u Škotskoj Edinburški zamak, u Španiji vodeni park Sijam u Kosta Adeheu, a u Turskoj palata Topkapi.

Hmm… Slažete li se sa njihovim zaključkom?

 

SavingSpot listaprecenjenih svetskih atrakcija

Foto:Pixabay