Dijamantska glava_Oahu
Vesti, Zanimljivosti

Rezervacije za pristup najvećim atrakcijama Havaja

Jedna od najvećih atrakcija Havaja, od nedavno je dostupna samo onima koji na vreme rezervišu svoj termin posete.

Kako se Hawai poslednjih godina inače suočavaju sa istim problemom sa kojim su suočeni neki američki nacionalni parkovi ili Venecija, Dubrovnik, sa prevelikim brojem posetilaca koji dovode do velikih gužvi na određenim lokacijama, odluka da se pristup jednoj od najvećih atrakcija ograniči deluje sasvim ispravno. Dijamantska glava, koja se nalazi na ostrvu O’ahu, poznata je po zadivljujućim pogledima duž svoje pešačke staze te je jedna od najposećenijih lokacija u državi. Prenaseljenost i velike gužve mogu pokvariti iskustvo putovanja i oštetiti upravo sve one prirodne lepote koje ljudi žele da vide. Novi sistem rezervacija će ublažiti uticaje na životnu sredinu usled pešačkog saobraćaja, smanjiti zagušenje vozila u parku i okolnim naseljima i poboljšati upravo pomenuto iskustvo putovanja.

Ovaj sistem važiće isključivo za one koji nemaju lične karte ili vozačke dozvole registrovane na Havajima. Stanovnici države će imati slobodan pristup bez rezervacija, ali ulaz može zavisiti od toga da li su parking mesta već popunjena čime će se ponovo kontrolisati broj poseta.

Havaji izuzetno vrednuju svoja bogatstva koja im je priroda podarila, a u prilog tome govori i činjenica da je ovo treći državni park koji zahteva rezervacije. Druga dva su državni park Ha’ena na Kaua’iju i državni park Vaiʻanapanapa na Mauiju. Rezervacije su takođe potrebne u rezervatu prirode Hanauma Bai na O’ahu.