dmitrii-zhodzishskii-UcnaHnDVGxA-unsplash
Vesti

Egipat otkriva mnoštvo drevnih bronzanih statua i sarkofaga Sakare

Drevne bronzane statue i dobro očuvani sarkofazi otkriveni u egipatskoj Sakari predstavljeni su posetiocima, saopštilo je egipatsko Ministarstvo turizma i antikviteta.

Relikvije egipatskih dinastija istraživane su i ranije, ali sad su na ovom području otkrivene bronzane statue iz kasnog perioda petog veka p.n.e.

Egipat-saqqara

Čak 150 otkrivenih statua napravljeno je po uzoru na faraonske bogove, što ubraja i izaštitnika grobova Anubisa, boga stvaranja dana Nefertema, kao i boga sunca i vazduha Amuna. Otkrila ih je egipatska arheološka misija koja traje od 2018. godine, a istraživana je oblast koja se nalazi 28 milja južno od Kaira.

Takođe su pronađene i bronzane posude za koje se veruje da su služile prilikom molitvenih rituala boginje plodnosti Izide. Otkriveno je još 250 obojenih drvenih sarkofaga sa dobro očuvanim mumijama, drvenim maskama obojenim u zlatno i desetine figura mački. Bronzano ogledalo, narukvice, minđuše i ogrlice koje datiraju iz 15. veka p.n.e. takođe su se našle u mnoštvu iskopina.