Stara planina
Zanimljivosti

Prirodne lepote Stare planine

Stara planina, mesto nestvarne prirode proglašeno je ove godine za još jedan Nacionalni park Srbije!

Prostire se od istoka Crnog mora, a svoju krajnju zapadnu tačku nalazi na vrhu Vrška čuka i time čini najčistiji i najbogatiji deo jugoistočne Srbije. Na obodima ove prelepe planine nalaze doline Belog i Trgoviškog Timoka, kao i Visočica, dok je sa istočne strane omeđana granicom Srbije i Bugarske.

Midžor je najviši vrh Stare planine sa koga se pruža nesvakidašnji pogled na kotlinu prema Nišu i Vidinsku niziju u Bugarskoj. Do ovog pogleda najlakše ćete se popeti takozvanom lakom stazom koja polazi od Planinskog doma Babin zub, a trebaće vam oko dva i po sata šetnje. Na zaboravite da spakujete kabanicu jer vas kiša itekako može iznenaditi.

Babin zub je takođe mesto koje treba posetiti ako se uputite ka Staroj planini. Na visini od 1758 metara nadmorske visine nalazi se stena koja podseća na babin zub po čemu je ovaj vrh dobio ime. Do vrha možete doći do pešaka, ali i autom pa ako se odlučite da tako stignete, parkirajte kod vidikovca i još 20 minuta prošetajte do samog vrha. Ove se nalazi i istoimeno skijalište, pa u lepotama Babinog zuba možete uživati i kada je prekriven snegom.

Kao i sve na Staroj planini, vodopadi su fascinantni. Smatra se da se čak trećina vodopada Srbije nalazi baš na ovoj planini, a ovo su neki koje treba obići. Vodopad Kaluđerski skokovi nalazi se u podnožju Midžora i visok je neverovatnih 232 metara. Po svojoj različitosti izdvaja se vodopad Tupavica koji se nalazi u dolini Dojkinačke reke i preliva se preko crvenih stena visokih i do 15 metara. Svaki od vodopada Stare planine je na svoj način autentičan, pa tako i Bigar  koji je dobio ime po supljikavoj steni preko koje se preliva, visok je 35 metara.

Stara planina bogata je i rekama, a među njima se izdvaja Temištica, najveća pritoka Nišave.  Njen gornji deo naziva se Topodolska reka, a ime je dobila po istoimenom selu. Temišticu takođe nazivaju i Malim Koloradom jer je u svom toku, u crvenim stenama usekla kanjonsku dolinu koja podseća na čuveni Kolorado. Ova reka odlična je za kanjoning, ali se u njoj možete i kupati i pecati.

Fenomen prirode koji nikako ne smete izostaviti je Jelovačko vrelo koje je pogodno za ronjenje.

Pored Stare planine, nakon 40 godina, zbog svojih prirodnih bogatstava Nacionalnim parkom proglašena je i planina Kučaj – Beljanica. Srbija sada ima čak sedam parkova pod najvećom zaštitom države.

 

Autor fotografije: Jovana Askrabic