Laodikiya Pozorište
Vesti, Zanimljivosti

Prekinuta tišina laodijskog pozorišta nakon 1690 godina

Nakon završene restauracije, drevno laodikijsko pozorište u Turskoj je ugostilo svoju prvu predstavu nakon punih 1690 godina tišine. Državni simfonijski orkestar Izmira je na ceremoniji ponovnog otvaranja pozorišta izveo poseban koncert. Studije iskopavanja i restauracije antičkog grada Laodikije, koji se nalazi kao predlog na Uneskovoj listi svetske baštine, završene su u kratkom periodu od 20 godina.

 

Drevni grad Laodikija bio je važna metropola svog vremena u Anadoliji. Naselje, koje je postalo grad u helenističkom periodu, sa svojim zlatnim dobom između 1-5 v. n.e, od perioda rimskog carstva do ranog istočno-rimskog perioda. Zahvaljujući živahnom trgovačkom životu Laodikija je postala važan centar hrišćanstva i mesto hodočašća u ranom istočno-rimskom periodu.

U Laodikiji, koja je sa četiri strane okružena nekropolama se takođe nalazi i najveći antički stadion u Anadoliji, kao i dva pozorišta (zapadno i severno), četiri kompleksa kupatila, brojne crkve i pet agora. U njoj se nalazi i jedna od 7 crkava pomenutih u Knjizi Otkrovenja, a Zapadno pozorište, koje je izgrađeno u 2. v. p.n.e. sa kapacitetom od 15.000 gledalaca, je samo jedan od mnogih impresivnih ostataka drevnog grada kojima se lokalitet može pohvaliti.

Pozorište staro 2.200 godina, koje se nalazi u provinciji Denizli, jugozapadnom delu Turske, svečano je otvoreno za javnost nakon 20 godina dugih iskopavanja i ugostilo svoju prvu predstavu nakon 1690 godina tišine. Državni simfonijski orkestar Izmira imao je čast da prekine tu tišinu izvodeći prvo izvođenje na ovom lokalitetu posle toliko vremena, čemu je prisustvovalo oko 15 hiljada ljudi.

Drevni grad Laodikija upisan je kao predlog na Uneskovu listu svetske baštine još  2013. godine, pošto se drevni grad smatra jednim od najvećih i najvažnijih arheoloških nalazišta u Turskoj.