Svetski Putnik_Kapadokija_blog_cover
Putopisi, Zanimljivosti

Sva lica čarobne Kapadokije

Kapadokija. Jedna od onih skrivenih destinacija ove planete koja je od nedavno bliža i dostupnija našim putnicima željnim bajkovitog krajolika koji se ne može naći nigde sem u Anadoliji, na raskršću Evrope i Azije. To je najmagičnije mesto u Republici Turskoj, koje morate posetiti bar jednom u svom životu. Mesto koje mami svojim fantastičnim panoramama na kojima se ne može prebrojati broj balona na nebu, ali je mnogo više od toga. Stavite je na svoju listu želja, a mi ćemo vam pomoći da isplanirate svoje putovanje savetima koji slede.

Vidite Kapadokiju sa neba, odsedajte u pećinama

Najbolji način da vidite magični pejzaž Kapadokije jeste kroz vožnju balonom. Šareni baloni poleću oko pet sati ujutru, obično iz sela Goreme, a posetioci tokom vožnje mogu da uživaju u prelepom pogledu na Dolinu golubova, Dolinu Zemi, Dolinu ljubavi i Dolinu Pasabag, zajedno sa čuvenim vilinskim dimnjacima i drugim fantastičnim stenama i formacijama. Ponesite kameru!

Za goste koji traže autentično Kapadokijsko iskustvo, pećinski hoteli u okolini su savršen smeštaj. Sobe u kamenu u pećinskim hotelima spajaju istoriju i moderne pogodnosti u jednu luksuznu mešavinu. Posle celodnevnog razgledanja, najbolji način da provedete veče je da se opustite u svom butik hotelu u pećini uz čašu finog lokalnog vina.

Svetski Putnik_Kapadokija_blog4


Od Geremea do Urgupa na konju

U „Zemlji lepih konja“ što u prevod naziva Kapadokija, prikladno je oprobati se u jahanju. Rančevi ovog područja nude vođene ture jahanja na prelepim konjima. Gledanje zalaska sunca iznad Crvene doline dok jašete na konju je nezaboravno iskustvo. Dok konji mogu da pokriju neke terene, putnici ostale mnoge znamenitosti mogu videti peške. Mirna dolina Ihlara je savršeno mesto za šetnju ili planinarenje. U dolini se nalaze mali paviljoni duž potoka Melendiz u kojima posetioci mogu uživati u čaju ili kafi. Dostupni su i safari sa četvorotočkašem ili džipom, a do nekih crkava i dolina u tom području se može doći terenskim vozilima.

 

Svetski Putnik_Kapadokija_blog1


Kulturni obilasci

Uvršten na Uneskovu listu svetske baštine 1985. godine, neverovatni Muzej na otvorenom Goreme je kompleks crkava isklesanih u kamenu sa freskama koje sadrže tragove ranijih stanovnika ove oblasti, uključujući Asirce, Hitite, Frigijce, Helene, Rimljane, Vizantijce, rane Hrišćane i islamski svet. To je glavno kulturno središte ovog regiona. Veruje se da su stanovnici Avanosa tokom rimskog perioda koristili crkve Kiličlar, Karanlik i Tokali kao nekropole. Vilinska formacija dimnjaka Tri lepotice u Urgupu jedno je od najfotografisanijih lokacija u regionu, dok je crkva Svetih Konstantina i Jelene iz 18. veka u Mustafapaši izgrađena za vreme vladavine sultana Ahmeta I. Zamak Ortahisar u selu Ortahisar je upečatljiva citadela uklesana u steni. Kapadokija je dom mnogim važnim građevinama, posebno onim iz ranog hrišćanstva, da ih je nemoguće sve ovde nabrojati.

 

Svetski Putnik_Kapadokija_blog2


Očaravajući podzemni gradovi

Zemlja misterije Kapadokija bila je naseljena vekovima, ponekad i pod zemljom. Prema nekim studijama, intrigantni podzemni gradovi na više nivoa, isklesani u potpunosti od stene, datiraju iz sedmog i osmog veka pre nove ere. Podzemni gradovi Kajmakli, Derinkuju, Ozkonak, Mazi i Tatlarin, stvoreni da zaštite stanovništvo ove oblasti od osvajača, otvaraju prozor u svakodnevni život svojih stanovnika, sa tunelima isklesanim u kamenu koji povezuju desetine prostorija za boravak, bogosluženje i skladištenje. Šetnja stazama ovih jedinstvenih podzemnih nastambi predstavlja nezaboravno iskustvo.

 

Pećine Kapadokije

Fantastični ukusi

Kao i kuhinjski specijaliteti drugih regiona u Turskoj, kapadokijska kuhinja je oblikovana kulturnim nasleđem ovog područja i dostupnošću svežih lokalnih i sezonskih proizvoda. Posetioci Kapadokije započinju dan tradicionalnim turskim doručkom, obično praćenim divnim pogledom na pejzaž vilinskih dimnjaka. Ovaj obilni doručak prikazuje lokalne sireve i sveža jaja, paradajz, krastavac i paprike, zajedno sa maslinama, džemom, medom, puterom i kajmakom. Slani deo doručka poput domaćih kobasica, peciva i menemena, ukusnog jela od jaja, upotpunjuje se mirisnim turskim čajem. Ovakav doručak predstavlja savršen početak jednog napornog dana ispunjenog zabavom i razgledanjem prelepih prizora!

Ostali gastronomski užitak u Kapadokiji čine lokalna jela poput gulaša od kajsije i zerdeli pirinča (jelo sa šafranom i pirinčem). U regionu poznatom po grnčariji, testi kebab je obavezan: povrće i meso stavljaju se u glineni ćup zapečaćen hlebom i peku se u tandoru (tradicionalna pećnica). Pre serviranja jela, ćup se razbija pred gostima.

Klima Kapadokije je idealna za uzgoj grožđa, a ovo područje ima dugogodišnju tradiciju proizvodnje vina. U raznim vinarijama u okolini, gosti mogu probati lokalne berbe napravljene od grožđa uzgojenog na bogatom zemljištu u regionu.

Kapadokija_kulinarski specijaliteti


Romansa u zemlji bajki

Sa svojim bajkovitim pejzažom, Kapadokija je jedna od najpopularnijih destinacija za venčanja i medeni mesec u Turskoj. Parovi biraju Kapadokiju zbog brojnih prekrasnih butik hotela, restorana i, naravno, očaravajućih balona na nebu.

Mnogi parovi odlučuju da ovekoveče svoju ljubav veridbom i svadbenom ceremonijom tokom vožnje balonom ili proslave godišnjicu i medeni mesec dok lebde po plavom nebu Kapadokije. Butik pećinski hoteli često imaju terase sa zadivljujućim pogledom na zalazak sunca i popularna su opcija za svadbene proslave. Mnogi od ovih hotela takođe imaju turska kupatila ili druge spa sadržaje.

Svetski Putnik_Kapadokija_blog5

Uživajte i pošaljite nam razglednicu 😉