Google Street View
Vesti, Zanimljivosti

Popularna „šetnja“ Srbijom preko Street View aplikacije

Šetate li ponekad linijama Street View-a? Kompanije Google je 2007. godine napravila prve Street View snimke San Franciska, Njujorka, Las Vegasa, Majamija i Denvera, da bi nakon petnaest godina turisti mogli da posete mnoge gradove iz svoje fotelje. Street View automobili opremljeni kamerama napravili su više od 220 milijardi snimaka i prešli preko 16 miliona kilometara, što je isto kao da 400 puta obiđete čitavu planetu.

Ova aplikacija ne nudi turistima samo šetnju po ulicama velikih gradova, već pomoću Street View-a mogu posetiti i istorijske i kulturne znamenitosti, ali i komadić svemira ili mračne dubine okeana. Ove godine obeležava se tačno petnaest godina kako Street View beleži lepote sveta, pa je Google odlučio da izdvoji sto najposećenijih zemalja na Street View aplikaciji.

Vrh ove interesantne liste zauzele su Indonezija, Sjedinjene Američke Države i Japan, dok četvrto i peto mesto pripadaju Meksiku i Brazilu.

Ipak, tri lokacije koje su privukle najviše pogleda korisnika tokom prethodne godine su svih 154 sprata Burdž Kalife u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, koja je proglašena najvišom zgradom na svetu, kultna Ajfelova kula u Francuskoj sa čijeg vrha se pruža fenomenalan pogled na Pariz i specijalna kolekcija slika Tadž Mahala u Indiji.

Pitate se da li je Srbija na listi? Itekako. Na samoj polovini ove liste nalaze se znamenitosti i ulice naše zemlje. Pet najposećenijih lokacija Srbije su ŠarenGrad u blizini Kruševca, Beogradska tvrđava, Braničevski Manastir Tumane, Hram Svetog Save i Beogradski zoološki vrt.

Istorijske znamenitosti i lokaliteti svakako su atrakcije koje često privlače strane, ali i domaće tursite pa se u ovoj kategoriji izdvajaju Muzej Nikole Tesle, Kuća cveća, Muzej iluzija u Beogradu, Arheološki lokalitet Lepenski vir, kao i Beli dvor.