Plaze sa plavom zastavom
Vesti

Izabrane države sa najboljim plažama na svetu

Španija i Grčka dve su zemlje koje su ove godine dobile najviše plavih zastavica, sertifikata kvaliteta plaža. Kriterijumi po kojima se plaže biraju jesu bezbednost i kvalitet vode i obale, kao i stavke iz oblasti životne sredine.

Prvo mesto osvojila je Španija, dok je na drugom mestu omiljena destinacija naših turista, Grčka.

Prema navodima Grčkog društva za zaštitu prirode, šampion u izboru svetskih plaža, Španija osvojila je čak 621 plavu zastavicu, dok je Grčka zavredela 581, preneo je grčki list Katimerini.

Najviše plavih zastavica dobio je Rodos sa 55 sertifikata kvaliteta, a njega prate Nea Propontida na Halkidikiju sa 19 i Sitonija i Hersonisos sa 18 plavih zastavica. Sa ovim sertifikatima obeleženi su i Hios sa 15, Kefalonija 13 i Kos sa 12 zastavica.

Kao i prošle godine, najviše plaža sa plavom zastavicom u Španiji nalazi se u Valensiji, a Andaluzija je zabeležila najveći porast u kvalitetu plaža.

Plave zastavice dodeljuje Fondacija za edukaciju iz oblasti životne sredine Foundation for Environmental Education – FEE, neprofitna i nevladina organizacija koju u 60 zemalja članica čini 65 organizacija.

Nemate ideju kuda na more? Odaberite jednu od plaža sa plavom zastavicom i sigurno nećete pogrešiti.