WizzAir
Vesti

Najmlađa evropska flota aviona- Wizz Air

Kompanija Wizz Air potvrdila je da je dobila nagradu kompanije ch-aviation za najmlađu evropsku i treću najmlađu svetsku flotu aviona u kategoriji avio-kompanija sa 100 ili više aviona u svojoj floti.

Wizz Air sa ponosom ističe da je prosečna starost njegove flote svega 5 godina (5,2 godine u vreme odlučivanja o nagradama).

Ova avio-kompanija ima jednu od najmlađih flota na svetu koja se trenutno sastoji od 149 aviona modela Airbus A320/1/neo, uz prosečnu starost ispod proseka za sektor (oko 10 godina). Poslednjih godina kompanija je preduzela korake modernizacije svojih aviona dodavanjem pomenutih mlaznjaka iz nove serije. Kako idemo ka sredini 2020-ih, avio-kompanija se nada da će prosečna starost njenih aviona pasti na svega tri godine, što su sebi postavili kao cilj.

„Prosečna starost flote kojom danas upravljamo je pet godina. Ali, sredinom decenije, dakle 2025., cifra će biti tri godine. I to će nam ponuditi 20-25% manju potrošnju goriva od klasika koje koriste naši konkurenti.”, izjavio je predsednik kompanije gospodin Robert Carey.

Nagrada za najmlađu flotu aviona koju dodeljuje kompanija ch-aviation, koja vodi obimnu bazu podataka o flotama aviona koja se sastoji od preko 4700 aktivnih avio-prevoznika, više od 65.000 aviona i 1000 kompanija za iznajmljivanje aviona širom sveta sa ciljem da oda priznanje avio-kompanijama i kompanijama za iznajmljivanje aviona širom sveta koje imaju mlade i efikasne avione. Održavanje moderne flote i ponude zahvaljujući novoj generaciji aviona znatno doprinosi smanjenju CO₂ u vazduhoplovnoj industriji i pomaže da se ostvari veća efikasnost goriva. Ovo predstavlja veliki korak napred za održivost i firma ch-aviation je odlučila da nagradi avio-kompanije sa najboljim učinkom koje zaslužuju ovakvo priznanje.

„Wizz Air je avio-kompanija sa najvećom stopom rasta u Evropi i teži da svakog dana opsluži sve više putnika na najodrživiji mogući način. Drago nam je što smo osvojili ovu nagradu za najmlađu flotu aviona u Evropi i treću najmlađu flotu na svetu. To potvrđuje našu stalnu posvećenost održivosti i sjajno je što i drugi u našem sektoru, kao što je ch-aviation, takođe prepoznaju vodeći učinak Wizz Aira“, izjavio je Johan Ejdhagen, direktor ljudskih resursa i ESG-a.