Sela Srbije-01
Vesti, Zanimljivosti

Sto hiljada vaučera za odmor u Srbiji i u 2022. godini

Vlada Srbije je za 2022. godinu Zakonom o budžetu izdvojila 500.000.000 dinara za subvencionisanje domaćeg turizma, što pokriva 100.000 vaučera za putovanje u Srbiji.

Veliko interesovanje za turističke vaučere i odmor u Srbiji očekuje se i sledeće 2022. godine, budući da je ove godine potražnja za vaučerima bila velika, pa je država par puta povećavala broj turističkih aranžmana. U početku realizacije ovog projekta 2021. godine je takođe određeno 100.000 vaučera, ali su oni podeljeni pre nego što je očekivano. Vlada Srbije je sredinom godine odobrila još 20.000 vaučera, međutim, i ovaj broj je potrošen u par sati, pa je naknadno odobreno još 30.000.

Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (Juta), Aleksandar Senčić rekao je da vaučeri za odmor u Srbiji  unapređuju domaći turizam, kao i da interesovanje za njih uvek vlada i da će tako biti i naredne godine.

„Kada krene konkurs, ljudi brzo razgrabe vaučere jer nudimo 5.000 dinara za pet noćenja bilo gde u Srbiji. Smatram da bi bilo izvodljivo ukoliko bi se razgovaralo o tome da se dodeli 7.000 ili 8.000 dinara za neke manje destinacije, koje su tek u uzletu. To su, recimo, Ljubovija, Takovo, Gornji Milanovac, gde počinje da cveta seoski turizam, a primetno je da su građani i ove godine bili zainteresovani za ovakva mesta“ naveo je Seničić.

Pored smeštaja koji ovi vaučeri pokrivaju i favorizovanja manjih destinacija, Senčić navodi da je potrebno razgovarati sa nadležnima da turističke agencije organizuju prevoz i vodiča.

„Lepo bi bilo kada bi građani za posetu ovakvih mesta imali i vodiča koji će im govoriti o znamenitostima naših mesta, smatram da bi to bilo moguće organizovati jer će i ove godine, sve dok traje pandemija, možda biti još veće interesovanje za posetu naših mesta“ dodao je direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije.

Iz udruženja Moja Srbija pozivaju ugostitelje i hotelijere da učestvuju u ostvarenju akcije za subvencionisani odmor u Srbiji kako bi svojom ponudom omogućili građanima Srbije što veći izbor objekata i destinacija tokom 2022. godine.

Vaučer mogu dobiti penzioneri, studenti,nezaposleni iz evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje, zaposleni građani čije primanja ne prelaze iznos od 70.000 dinara, ratni vojni invalidi i civilni invalidi rata sa primanjima koja ne prelaze 70.000 dinara mesečno, nosioci aktivnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva koji su se izjasnili da se bave isključivo poljoprivredom i korisnici prava na dodatak za pomoć i negu drugog lica.