Amsterdam4
Vesti, Zanimljivosti

Amsterdam smanjuje broj suvenirnica kako bi smanjio broj turista

U narednom periodu Amsterdam planira da radnje koje prodaju suvenire zameni objektima koji će više odgovarati lokalnom stanovništvu, a manje turistima, ne bi li smanjili broj posetilaca i gužvu na koju se rezidenti sve više žale.

U vreme pandemije stanovnici ovog urbanog grada su uvideli lepotu mira i Amsterdama bez velikih gužvi, pa su poželeli da u nekoj meri smanje broj turističkih poseta.

Ideja da se suvenirnice preurede u objekte koji bi više značili zajednici se javila i ranije, ali je pandemija učinila da se prvi korak napravi sada. Za potrebe ovog projekta je izdvojeno 10 miliona evra, a holandski grad će novac ponuditi neprofitnim organizacijama za lokale koje bi one koristile u svrhe koje doprinose razvoju zajednice.

Deturistifikaciju Amsterdama je najavila gradonačelnica Femke Halsema, a ona podrazumeva i mere poput ograničenja smeštaja koji se može naći preko platformi kao što je AirBnB, ali i broja hotelskih kreveta. Takođe, najavljuje se i zatvaranje puno prodavnica u kojima se prodaju klompe, sirevi upakovani specijalno za turiste, ili vafli sa Nutelom koje retko kupuju lokalci.