Sela Srbije-02
Vesti, Zanimljivosti

Boravak u selima Srbije je sve češći izbor turista

Turisti željni putovanja i odmora su usled pandemije od srpskih sela napravili primarni turistički proizvod. Međutim, dok je turistički sektor trpeo velike ekonomske posledice, seoski turizam je doživeo preporod i privukao kako naše tako i strane turiste koji su u skladu sa epidemiološkim merama mogli da uživaju u bogatstvima srpske prirode, kulture i kuhinje.

Pored velike potražnje za prenoćištem u selima Srbije, još jedna stvar se promenila. Umesto tri dana koje su ljudi na ovakvim destinacijama provodili pre pandemije, sada je prosečan boravak dugačak sedam dana.

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić se osvrnula na korišćenje vaučera za odmor u Srbiji i rekla da je dobrim rezultatima koje beleži seoski turizam doprinela upravo ova akcija koja je poklanjala turističke ture u Srbiji. Ona takođe predviđa da će se seoski turizam kretati uzlaznom liniom budući da su turisti veoma zadovoljni ponudom.

„Ministarstvo kontinuirano radi na unapređenju imidža Srbije na međunarodnom turističkom tržištu, a kada je reč o seoskom turizmu cilj nam je dalja afirmacija novih ruralnih područja. Razvijeni su različiti promotivni paketi koji podstiču naše građane da putuju u ruralna područja, ali naš seoski turizam sve više privlači i strane goste, jer oni vole autentičnu ponudu i kvalitetan smeštaj, a interesuje ih i da upoznaju iz prve ruke proces proizvodnje rakije, sira, mleka“ navodi Matićeva.

Da bi se ostvarili očekivani efekti ove turističke grane, neophodno je izgraditi turističko-kulturnu ponudu sela. Seoski turizam mora da bude lokalno kontrolisan, malog obima, odnosno zasnovan na autentičnosti. Jako je važno voditi računa i o održivosti tih sredina. Kako navodi Matić, jako je važno da ova mesta ispune osnovne uslove da bi se zvale turističkim destinacijama, a to su smeštaj i hrana.

„Zakonom o turizmu, jedinice lokalne samouprave su u obavezi da kategorišu objekte za smeštaj. Postoje propisani standardi koje oni moraju da ostvare kako bi mogli da se bave pružanjem usluga u ovoj delatnosti“ naglasila je ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija.

Pored prirodnih bogatstava Srbije, divne hrane i rakije, očekuje vas srdačnost i gostoljublje domaćina!