Svetski putnik - U Egiptu pronadjene tri mumije sa zlatnim jezicima
Zanimljivosti

U Egiptu pronađene tri mumije sa zlatnim jezicima

Na lokaciji Oksirinhus, nekadašnjem trećem po veličini gradu Starog Egipta pronađene su tri mumije, a istraživanje je sprovedeno udruženim snagama egipatskog Ministarstva turizma i antikviteta i Univerziteta u Barseloni. Identiteti mumija još uvek nisu poznati.

Egipatsko Ministarstvo turizma i antikviteta saopštilo je da su mumije muškarca, žene i deteta pronađene u dve susedne grobnice. Telo žene i trogodišnjeg deteta čiji su jezici bili obloženi listovima zlata pronađeni su u grobnici koja je ranije bila pokradena. Stručnjaci koji rade na ispitivanju pronađenih mumija pretpostavljaju da su im jezici bili obloženi zlatom da bi u zagrobnom životu mogli da razgovaraju sa bogovima. Pored mumije žene i deteta, u grobnici  je takođe pronađen sarkofag od krečnjaka čiji je poklopac imao oblik ženskog tela.

Retko se dešava da staroegipatske grobnice ne budu opljačkane, ali druga grobnica nije bila oštećena od strane pljačkaša jer je bila zapečaćena. Egipatski mediji prenose da je u toj grobnici pronađena mumija muškarca koji je živeo u periodu 26. egipatske dinastije, tj. između 664. i 525. godine pre nove ere. U ovoj zapečaćenoj grobnici su takođe nađene urne sa njegovim organima, amajlije, kao i 400 štabi figurina od glazirane keramike.

„Ovo je veoma važno otkriće, jer je veoma retko naći potpuno zapečaćenu grobnicu” rekla je Ester Pons Melado za „Nacional“.

Oksirinhus je nekada bio i prestonica 19. egipatske provincije i poznat je po nalazima ne samo iz staroegipatske istorije, već i po brojnim papirusima iz Ptolomejskog kraljevstva, odnosno helenističkog doba Egipta, kao i vremena Rimskog carstva. Na ovoj lokaciji su ranije pronađeni delovi Jevanđelja po Tomi, fragmenti Euklidovih „Elemenata“, Menandrove komedije.

Početkom godine u arheološkom nalazištu na egipatskoj mediteranskoj obali, takođe je pronađena mumija sa zlatnim jezikom.