SvetskiPutnik_Fotograf
Vesti, Zanimljivosti

Ne zaboravite, fotografija govori više od hiljadu reči

Jedna od najvećih turističkih tačaka sveta, zemlja piramida i faraona do sada je imala prilično stroga pravila kada je fotografisanje u pitanju. Upravo iz tog razloga, popuštanje drakonskih pravila koja su do sada važila, mogla bi biti dobra za njegov turistički sektor.

Kada se uzme u obzir da Egipat godinama nastoji da oživi ovaj više puta pogođen sektor, prvo revolucijom u zemlji 2011.godine, zatim nemirima koji su usledili i na kraju i pandemijom Covid-19, ovo zaista može doprineti popravljanju imidža i popularizaciji ove sjajne destinacije među putnicima. Ne treba zaboraviti kolika i kakva popularnost se stiče zahvaljujući društvenim mrežama i koliko često ljudi pretražuju određene destinacije upravo na njima, te da su dobre fotografije vrlo često zaslužne za to.

Naime, ministarstvo turizma i antikviteta nedavno je objavilo da je vlada zemlje „odobrila nove propise koji regulišu fotografiju za ličnu upotrebu“ i za stanovnike Egipta i za turiste.

A kako je došlo do toga?

Egipatski državljani i strani turisti, među kojima je bilo dosta onih koji su uticajni na društvenim mrežama, žalili su se poslednjih meseci da su vlasti tražile dozvole za snimanje na javnim površinama, čak  i na turističkim lokacijama, a povremeno i oduzimale kamere i zabranjivale snimanje uprkos postojećim dozvolama.

Vlada je reagovala i sada možemo reći da je dozvoljeno amatersko fotografisanje na javnim mestima u zemlji, korišćenjem svih vrsta tradicionalnih fotoaparata, digitalnih i video kamera, potpuno besplatno bez da se prethodno traži dozvola za iste.

Ipak postoji jedna napomena: „potpuno zabranjeno fotografisati ili deliti fotografije scena koje mogu, na ovaj ili onaj način, da naruše imidž zemlje“ uz dodatno ograničenje koje se odnosi na fotografisanje dece, kao i komercijalno fotografisanje na javnim mestima.

Dakle, opustite se i pošaljite nam svoje fotografije iz Egipta. Jedva čekamo da ih vidimo 😉

P.S. Samo pazite šta snimate!

Foto: Sonnie Hiles