Vesti, Zanimljivosti

„Žuti mesec“

Čengdu (Chengdu), glavni i najveći grad provincije Sičuan na jugozapadu Kine u kome živi 14 miliona stanovnika, jedan je od najpoželjnijih megagradova za život u celoj Kini. 

Upravo Čengdu se nedavno našao u fokusu kineskih medija kada se pojavila vest da Kina ima ambiciozan plan da iznad Čengdua u „svemir“ lansira „lažni Mesec“ kako bi umesno ulične rasvete osvetlila noćno nebo.
Ova naučnofantastična vest, koja je prvi put predstavljena na nacionalnom skupu o masovnim inovacijama i preduzetništvu, izazvala je fascinaciju auditorijuma, skepticizam naučnika, mnoštvo pitanja, kao i potpuno ismevanje dela javnosti. Ko će se zadnji smejati, ostaje da vidimo za 2 godine kada očekuju da „žuti mesec“ zasija na nebu iznad grada pandi.

U pitanju je satelit koji bi imitirao sjaj pravog Meseca sa dovoljno jakom svetlosnom energijom koja bi mogla da osvetli gradske ulice noću. 

Čengdu / thinkstock
Čengdu / thinkstock

Kineski „Mesec“ će reflektovati sunčevu svetlost na području od 10 do 80 km sa svetlošću osam puta jačom od pravog Meseca. Veštački Mesec će imati na svojoj površini reflektujući sloj osetljiv na svetlost koji će zrake Sunca usmeravati ka Zemlji solarnim krilima čiji se uglovi mogu prilagoditi uglu koji bi bio najbolji da se svetlost precizno usmeri na određene i ciljane površine.