Vesti, Zanimljivosti

Novo srce Malte

Nakon što je 2017. godine nestala popularna atrakcija na Malti, Azurni prozor- stena u obliku luka, zbog snažnih oluja, razočarani neinformisani turisti ostavljali su toliko negativnih komentara na popularnim turističkim sajtovima da su prilično ugrozili Maltu kao turističku destinaciju.

Broj turista je značajno opao, jer je Azurni prozor bio jedna od najvećih atrakcija Malte i njen zaštitni znak.

To je verovatno inspirisalo  ruskog arhitektu Svetozara Adrejeva da projektuje veštačku stenu od čelika takvog da podseća na ogladala u kojem će se ogledati okolna priroda, a koji će ujedno biti izložbeni prostor posvećen prošlosti ostrva. Projekat je simbolično nazvan „Srce Malte“.

httpss://www.youtube.com/watch?v=2XFn8035W1k

Što se tiče originalnih stena, koje su se nekada uzdizale 50 metara iznad mora kod ostrva Gozo i tako oblikovale čuveni prizor, one danas u dubinama Sredozemnog mora privlače turiste okrenute podvodnim atrakcijama.

“Velike bele stene sa svežim pukotima i lomljivom strukturom izgledaju više nego impresivno. Mesto se može i te kako istraživati, jer se stene nalaze od pet do 50 metara duboko“, izjavio je jedan od ronioca koji su imali priliku da vide stene u novom okruženju.