Umetnička-instalacija-“Rad-na-otvorenom”-dostupna-posetiocima
Vesti, Zanimljivosti

Umetnička instalacija “Rad na otvorenom” dostupna posetiocima

Kulturni centar Ataturk u Istanbulu pozdravlja nagrađivanu umetničku instalaciju “Rad na otvorenom”, povodom 100. godišnjice Republike

Performativna i eksperimentalna prostorna instalacija turske umetnice Melek Zejnep Bulut, “Rad na otvorenom”, biće izložena u Ataturkovom kulturnom centru u Istanbulu u okviru proslave 100. godišnjice Republike.

Prvi put izložen u Turskoj, “Rad na otvorenom” dolazi u Kulturni centar Ataturk na poseban poziv Ministarstva kulture i turizma Republike Turske. Kao konceptualno i apstraktno delo, umetnička instalacija istražuje krutost sveta kroz metaforu kapija. Rezonantne zvučne površine unutar instalacije simbolizuju znak pitanja kroz vreme, delujući kao pozorišni spomenik u današnjem svetu gde definicije gube značenje i granice se zamagljuju. Poziva posetioce da razgovaraju o promeni ljudske pozicije u kojoj živimo. U ovom montiranom objektu, posetioci postaju izlagački deo umetničkog dela.

“Rad na otvorenom” je debitovao na Londonskom bijenalu dizajna kao zvanično umetničko delo Turske za Turski paviljon. Umetnička instalacija je bila izložena u dvorištu Somerset hausa u Londonu i nagrađena javnom nagradom na Londonskom bijenalu dizajna u junu 2023. godine, odabrana među prijavama sa 22 univerziteta u 47 zemalja. Pored toga, umetnička instalacija je uključena u specijalnu selekciju Londonskog festivala dizajna povodom 20. godišnjice i izložena na horizontu Londona na reci Temzi. “Rad na otvorenom” je takođe rangiran među najuticajnijim radovima u poslednjih 20 godina u Crvenoj knjizi Londonskog festivala dizajna 2023. Žiri  se sastoji  od nekoliko istaknutih pojedinaca i organizacija, uključujući gradonačelnika Londona i Muzej Viktorije i Alberta.

Performativna prostorna instalacija sa savremenom porukom

“Rad na otvorenom” je dočekan sa velikom pažnjom u Istanbulu nakon njegovog debija na Londonskom bijenalu dizajna u Londonu. Performativna i pozorišna izložba tranzicija, koja istražuje krutost sveta kroz metaforu kapija, “Rad na otvorenom” udubljuje se u značenja moći, postavljanja granica i društvene hijerarhije koji su oblikovali ljudsku istoriju. Sa pokretnim i zvučnim površinama koje funkcionišu kao instrumenti, apstraktna vrata i cirkulacijski planovi komuniciraju sa posetiocima, pretvarajući ih u deo umetničke instalacije. Instalacija se ističe svojim monumentalnim rasporedom i veličinom, stvarajući izvanredno iskustvo kroz percepciju i materiju, prelazeći iz nepromenljivosti u tišinu i fleksibilnost dok se posetioci bave ovim eksperimentalnim prostorom.  Arhitektonsko i akustičko savetovanje “Rada na otvorenom” vodi Dželaleddin Čelik, dok su doc. prof. Mehmet Selim Okten i njegov tim preuzeli inženjering i konsultacije o konstrukcijama.

Melek Zejnep Bulut stvara dela koja spajaju arhitekturu, skulpturu, psihologiju i bihejvioralne nauke, koncentrišući se na apstraktna i konkretna iskustva i analizu skulptura-prostora, prostora-instinktivnog iskustva. Postavljajući svoje radove u javni prostor kao objekt kontakta i kreiranja scene, umetnica propituje vizuelnu percepciju u svojim radovima u fizičkim i psihičkim dimenzijama.

“Rad na otvorenom” se može posetiti ispred Ataturkovog kulturnog centra u Istanbulu do 19. novembra.