Saopštenje_Ove jeseni prošetajte Zlatnim rogom, kolevkom Istanbula 3
Zanimljivosti

Ove jeseni prošetajte Zlatnim rogom, kolevkom Istanbula

“Zlatni rog” mogao bi se smatrati ulaznom tačkom prelepog Istanbula. Ime je dobio po putu u obliku roga, a zlato asocira na prelepe boje mora koje zasijaju najjače sa zalaskom sunca. Zlatni rog je nekada bio važna luka u kojoj su bile usidrene trgovačke flote Osmanskog i Istočnog rimskog carstva. Danas okrug ima multikulturalnu strukturu sa džamijama, crkvama, sinagogama i istorijskim školama koje nose tragove istorije Istanbula.

Na ovom mestu pronaći ćete preoblikovana istorijska i industrijska područja i međunarodne događaje kojima  domaćini daju umetnički duh. Sa transformacijom 600 godina starih zgrada brodogradilišta duž obala Zlatnog roga,  ovo područje je postalo novi kulturni magnet grada. Štaviše, popularna jesenja manifestacija u Istanbulu “ Savremeni Istanbul” održava se u ovoj oblasti. Istraživanje ovog živopisnog regiona je kao da se vratite u drevna vremena Istanbula. Hajde da krenemo u obilazak tri različite rute kroz uske i šarene ulice na obali Zlatnog roga, jednog od najlepših kvartova Istanbula.

Zlatni rog pleni svojim šarenim ulicama

Balat i Fener, susedni okruzi poluostrva  su među najistaknutijim lokacijama u Istanbulu  sa svojim bogatim istorijskim nasleđem i veličanstvenim znamenitostima. Iako su vekovi prolazili i njihovi posetioci su se menjali, ovi međusobno povezani istorijski kvartovi su uvek uspevali da opstanu.

Balatove strme ulice privlače istorijskim kućama sa izbočenim prozorima, imaju impresivnu arhitektonsku strukturu koja kombinuje prošlost i budućnost. Danas, one se stapaju u šarenim ulicama sa lavirintom, gde se kafići i dizajnerski butici treće generacije nalaze pored tradicionalnih čajnih bašta i zanatskih radnji. Balat i Fener su takođe prepuni specifičnih antikvarnica i aukcionara. Sinagoga Ahrida, sinagoga Janbol, Kučuk Mustafa Paša Hamam i veličanstvena bugarska crkva Svetog Stefana su neke od građevina koje morate videti. Bugarska crkva Svetog Stefana, ili Gvozdena crkva, nalazi se na obali Zlatnog roga i takođe je jedina pravoslavna crkva na svetu u potpunosti napravljena od gvožđa.

Fener, Balatov ljupki komšija, jedna je od najpopularnijih ruta u Istanbulu sa značajnim znamenitostima, kao što su srednja škola Fener Rum, Pravoslavna Patrijaršija Fener Rum i Patrijaršijska crkva Aja Jorgi. Srednja škola Fener Rum, jedan od najspektakularnijih primera arhitekture 19. veka na brdima Fenera je najveličanstvenija građevina na Zlatnom rogu. Zgrada, poznata kao “Crvena škola” i koja podseća na zamak, izgrađena je vatrogasnom opekom iz Marseja.

Saopštenje_Ove jeseni prošetajte Zlatnim rogom, kolevkom Istanbula 2

Inspirativni pogledi

Na istorijskom poluostrvu, brdo Pjere Loti je veoma poznato mesto. Nazvan po francuskom piscu Žilijenu Viaudu, njegov pseudonim, Pjere Loti Hil nudi zadivljujući pogled i kolekciju drevne istanbulske arhitekture koja se s ljubavlju čuva od 19. veka. Popeti se na ovo prelepo brdo i doživeti Istanbul sa ove tačke zaista oduzima dah. Do Pjera Lotija možete doći direktno žičarom ili penjući se stepenicama. Sa vrha se pruža predivan pogled na istanbulski Zlatni rog, koji je jednako impresivan nakon zalaska sunca kao i tokom dana.

Od istorijske kasarne do najveće biblioteke u Turskoj

Biblioteka Rami jedna je od najnovijih atrakcija u susedstvu. Rami biblioteka smeštena je u Ejupsultanu u Istanbulu u bivšoj kasarni Rami iz 18. veka. Pored aktivne restauracije, renoviranja i izgradnje koje se sprovode u skladu sa originalnom strukturom i materijalima, uređene bašte i kulturno-umetničko okruženje biblioteke Rami nude svojim posetiocima bogata iskustva.

Biblioteka je dobila sertifikat o održivom muzeju biosfere, čime je priznata njena puna usklađenost sa principima održivosti, uključujući tehnike restauracije i infrastrukturne sisteme, strukturu koja podržava lokalni kulturni život i prenosi drevne resurse i informacije budućim generacijama.

Uživajte u jesenjem Istanbulu

Ne zaboravite da Istanbul ima još puno lokacija koje treba istražiti. Prohladni jesenji dani donose nova uzbuđenja za urbano istraživanje. Kada je Istanbul vaša destinacija, budite spremni da doživite nezaboravna iskustva u gradu u kom se kontinenti spajaju. Oktobar najavljuje dolazak jeseni u Istanbul, godišnjeg doba kada grad većinu vremena uživa u suncu i hladnom povetarcu. Bosfor odražava promenljive boje nove sezone, inspirišući posete kultnim gradskim restoranima, kafićima i novootvorenim mestima, u ovim sunčanim oktobarskim danima, kada možemo ponovo da se povežemo sa gradom, istražimo Istanbul i njegov širok izbor iskustava.