Monteriggioni The Castle. province of Siena Tuscany Italy
Zanimljivosti

Autentično mesto u Toskani, Monteriđioni

Monteriđioni je gradić zaštićen visokim bedemima. Razlog tome pornaći ćete u njegovoj dinamičnoj i burnoj istoriji.

Monteriđioni je mali srednjovekovni grad koji vam može posluđiti kao mesto za odmor ukoliko putujete do Sijene. Grad je smešten na brežuljku i okružen je savršeno očuvanim prstenom koji uključuje dvanaest kula. Ove kule dominiraju gradom, pa je njihova velelepnost pronašla mesto i u Danteovom Paklu, u kojem ih pisac upoređuje sa divovima. Monteriđioni je takođe toliko šarmantan i slikovit da je poslužio mnogim filmovima kao savršeno mesto za snimanje. Neki od njih su Gladijator, Ukradena lepota ili Engleski pacijent.

Monteriđioni je gradić savršen za vikend posete, ili kao izletište. Tamo se možete zaustaviti kako biste se osvežili kafom ili aperitivom, a na vrhovima bedema i kula možete uživati u spektakularnom pogledu na okolinu.

Pored fascinantnog izgleda, grad fascinira i svojom istorijom. Tokom srednjeg veka i rane renesanse, Sijena i Firenca su bili neprijateljski gradovi. Između njih je bilo dosta sukoba. Grad Sijena je izabrao Monteriđioni kao mesto koje je trebalo da pruža zaštitu. Položaj na vrhu brda i zidovi koji ga okružuju, štitili su njegove stanovnike tokom opsada.

Dvanaest visokih kula pomoglo je garnizonu da vidi približavanje neprijateljskih trupa. Izgradnja utvrđenja je trajala od 1214. do 1219. godine. Skoro 300 godina kasnije, 1554. godine, kapetan garnizona izdao je Sijenu predajući ključeve grada Firentincima. Bitka je izgubljena bez krvoprolića, ali svi stanovnici ovog naselja su odvedeni u Firencu kao robovi.

Obavezno posetite Muzej oklopa, pogotovo ako sa sobom vodite mališane željne istraživanja. Grad je pun šarmantnih prodavnica, pa ovde možete pazariti jako ukusne domaće delikatese, suvenire i ostale proizvode.