A wall opening with a view of a cityscape by the sea in the background in Croatia, Dubrovnik
Zanimljivosti

Ruina di Molino a Vento

Smešten u srcu slikovitog grada Hvara, nalazi se svedok bogate istorije i kulturnog nasleđa ostrva – Ruina di Molino a Vento. Ovaj zaštićeni kulturno-istorijski spomenik, drevna vetrenjača izgrađena 1761. godine, nudi posetiocima uvid u prošlost Hvara, dok služi kao jedinstvena i zadivljujuća destinacija za putovanja.

Putovanje kroz vreme

Kada zakoračite u istorijski centar Hvara, osetićete miris prošlosti, doba kada je krajolik bio prošaran pšeničnim poljima. U to vreme vetrenjače su bile neophodne za mlevenje žita. Ruina di Molino a Vento predstavlja opipljivu vezu sa ovom prošlom erom, koju su izgradile marljive ruke franjevačkih monaha koji su prepoznali važnost održavanja privrede ostrva.

Cvetajuća prošlost

Hvar je u 18. veku bio skromno mesto gde su žitna polja dominirala terenom. Franjevci, vođeni svojom posvećenošću dobrobiti zajednice, podigli su vetrenjaču da bi prerađivali žitarice i podržavali lokalni život. To je oštar kontrast u odnosu na napredne vinograde i maslinjake koji krase ostrvo danas, podsećajući nas na evoluciju ostrva tokom vremena.

Tranzicija vetrenjače

Dok su sečiva vetrenjače možda istrošila tokom vekova, Ruina di Molino a Vento još uvek stoji visoko, odišući otpornošću i istorijskim značajem. Porodica Tudor, koja je kulu dobila 1971. godine od franjevaca, obezbedila je njeno očuvanje i postala čuvari ovog kulturnog blaga. Ova promena u vlasništvu označila je transformaciju vetrenjače iz industrijskog čvorišta u svetionik istorijskog sećanja.

Prenamenjen sjaj

Od 2014. godine, Ruina di Molino a Vento je doživela svoju renesansu. Preuređena i podmlađena, kula je otvorena za javnost i pruža mogućnost da u njoj prespavate. Zamislite da provedete noć u zidovima koji su nekada odzvanjali zvucima mlevenja žitarica, a sada nude udobno utočište koje spaja istoriju sa modernim komforom.