Lale
Zanimljivosti

Jedinstven doživljaj proleća

Na evropskom tlu postoji mnoštvo atraktivnih lokacija koje posetiocima nude ugođaj u lepotama prirode i miru kakav nisu imali prilike da osete bilo gde drugo. Za turiste, a posebno one koji su ljubitelji fotografija, proleće je idealna prilika za uživanje na ovakvim destinacijama kada sunce i miris cveća donesu potpuno novu dimenziju izvanrednim odredištima.

Tako na primer, kada dođe mesec maj, obilje lala jarko crvene i žute boje okružuje engleski zamak Arundel u Zapadnom Saseksu čineći ga posebno atraktivnim. Ovo zdanje je izgrađeno tokom 11. veka, a u njegovom vrtu postoji čak 100.000 stabljika 120 vrsta lala. Zvuči kao pravi raj, zar ne?

Baš kao što lale krase englesku tvrđavu, tako s proleća divlje cvetnice preplavljuju selo Kastelučio u samom srcu planine Sibilini. Od polovine maja do polovine juna ovaj deo Italije deluje sasvim nestvarno okupan crvenim makom, žutom repicom i plavim različakom na ravnicama Umbrije koje upotpunjuju ljubičice i narcisi, kao i drugo samoniklo bilje.

U blizini gradova Nava i Vilaviciosa na severu Španije nalazi se Asturija ili drugačije ,,Okrug jabukovače”. Ovde posetioci imaju priliku da uživaju u šetnji kroz brojne voćnjake u cvatu, tačnije među cvetovima jabuke, a usput mogu isprobati i tradicionalne specijalitete ovog kraja napravljene upravo od jabuka.

Probajte sada da zamislite kako šetate poljima šafrana, dok se ispred vas pruža pogled na planinske vrhove koji su u istom trenutku prekriveni snegom. U samom središtu planinskog venca Tatre u Poljskoj nalazi se selo Zakopane gde možete doživeti upravo ovakav prizor. Doživljaj kao iz najlepše bajke vaš boravak ovde učiniće nezaboravnim. Do sela Zakopane obično se organizuju jednodnevni izleti iz Krakova.

U susednoj Nemačkoj, u jugozapanom delu zemlje nalazi se svojevrsna botanička bašta na ostrvu Mainau. Ovo ostrvo cveća u Bodenskom jezeru domaćin je veličanstvene godišnje izložbe orhideja, a na njemu se takođe mogu videti i ruže, lale, dalije, kao i rododendroni koji će vas omamiti svojim magičnim izgledom i mirisima.

Da li ste raspoloženi za šetnju poljima mirisnog cveća i koju od ovih destinaciju biste vi najpre odabrali za ovakav doživljaj?