Rotonda
Zanimljivosti

Vila Rotonda

Rotonda je zadivljujuća renesansna vila koja krasi Vićencu. Dizajnirao ju je Andrea Paladio krajem 16. veka i od tada ne prestaje da bude želja turista sa svih krajeva sveta. Izgrađena je za plemića Almerika, a smatra se jadnim od najvećih remek-dela ovog umetnika.

U istoriji arhitekture ova vila ima posebno mesto. Inspirisala je mnoge naredne arhitektonske projekte. Njenu arhitekturu karakteriše mešavina renesansnih i gotičkih stilova. Vila ima simetričnu fasadu sa dva isturena krila i centralnom kupolom. Interesantno je da je umetnik za nastanak ove kupole bio inspirisan Panteonom u Rimu. Unutrašnjost je ukrašena štukaturama i zasvođenim plafonima. Dizajn vile takođe uključuje elemente klasične arhitekture, poput korintskih stubova i frontona. Vila Rotonda je odličan primer italijanske renesansne arhitekture, koja pokazuje eleganciju i veličinu tog doba. Vila je takođe poznata po svojim prelepim freskama i umetničkoj kolekciji, koja uključuje dela Paola Veronezea.

Danas je Vila Rotonda otvorena za posetioce zainteresovane da dožive njenu istoriju. Takođe je prepoznat kao UNESCO-va svetska baština, što dodatno naglašava njen značaj kao kulturnog obeležja. Posetioci mogu da obiđu vilu i njenu okolinu, upoznajući se sa njenom istorijom i dizajnom.

Ukoliko ovog proleća posetite Vićencu, obavezno svratite do vile Rotonde i prenesite nam svoje utiske!