Muzej na Alpima
Zanimljivosti

Muzej na vrhovima Alpa

Muzej Korones, krasi vrh Kronplac na nadmorskoj visini od 2275 metara i pruža pogled na Dolomite koji će privući i vas. Ovo je destinacija koju morate posetiti ako ste zainteresovani za umetnost, istoriju i kulturu, a želite da ih doživite na drugačiji način. Smešten na vrhu italijanskih Alpa, ovaj muzej ima zadivljujuću kolekciju savremene umetnosti i dizajna, kao i obimnu arhivu istorijskih artefakata.

Muzej Korones osnovao je poznati planinar i istraživač Rajnhold Mesner. Mesner, koji je rođen i odrastao u toj oblasti, zamislio je muzej kao način da prikaže jedinstvenu istoriju i kulturu regiona, kao i da proslavi sopstvenu strast prema umetnosti.

Jedan od vrhunaca Muzeja Korones je upečatljiva modernistička arhitektura same zgrade, ali i neobično mesto nak om se nalazi. Dizajniran od strane renomirane arhitektice Zahe Hadid, muzej je samo po sebi umetničko delo, sa svojim elegantnim, ugaonim linijama, neobičnim spojem stakla i čelika. Radeći zajedno sa Zahom Hadidi, Mesner je odigrao ključnu ulogu u projektovanju i izgradnji muzeja.

Danas, muzej Korones predstavlja svedočanstvo Mesnerove vizije i posvećenosti. Glavna je atrakcija za turiste i ljubitelje umetnosti iz celog sveta koji, pored planinarenja žele da uživaju i u umetnost. Bilo da ste zainteresovani za savremenu umetnost, istorijske artefakte ili jednostavno lepotu italijanskih Alpa, poseta muzej Korones je nešto što treba razmotriti.