Mont-Saint-Michel at sunset
Zanimljivosti

Le Mont-Saint-Michel

Da li ste znali da na samo nekoliko sati vožnje od Pariza postoji mesto gde ćete uveče zaspati na stenovitom ostrvu, a ujutru se probuditi na poluostrvu? Naziv ovog veličanstvenog sveta čarobnih pejzaža i bogate istorije je Mont-Chaint-Michel smeštenog na severozapadu Francuske na obali Normandije .

Sveti Mišel je zapravo manja planina koja predstavlja neverovatno ostrvo, grad, zamak i opatiju u jednom. Istoimeni manastir koji ponosno dominira ostrvom sazidan je u osmom veku. Opasan bedemima, manastir odoleva zubu vremena čuvajući bogatu istoriju utkanu u svaki kamen i zahvaljujući njemu ova destinacija danas je svetski poznata. Do nje možete stići pešice ili brodićem, u zavisnosti od nivoa vode.

Tempo života ostrva diktira smena plime i oseke. Odvojeno je od glavnog kopna nasipom koji je prekriven vodom kada je plima tako da kada ga posetite možete pronaći informacije do kada tog dana treba da napustite poluostrvo ukoliko ne želite da plivate. U letnjim mesecima to je obično do 19h, a tokom zime do 17h, stoga je u obilazak najbolje ići oko podneva.

U prošlosti je ostvro bilo luka preko koje se trgovalo sa ostatkom Evrope, a religija je pratila trgovce gde god da idu kako je Sveti Mišel bio napredan verski centar. Iako smatrano produhovljenim mestom, nije ga zaobišlo poprište borbi kroz istoriju. Interesantni podataci govore o pokušaju Engleza da osvoje ostrvo u više navrata, ali to nije uspelo zbog nepristupačnog polozaja grada i njegovih masovnih zidina.

Centralni deo zamka grada je crkva izgrađena u jedanaestom veku, a najlepši kutak je bašta koja se nalazi odmah pokraj nje koja je veoma značajna jer povezuje sve puteve i sobe. Na ulaznim kapijama nalazi se amblem grada, dva lososa koji plivaju u suprotnim smerovima. Šetajući glavnom ulicom možete naići na najrazličitije prodavnice gde možete pazariti raznovrsne đakonije, od suvenira do zanimljive hrane.

Moćne zidine impresivnog grada motivisale su mnoge umetnike pa tako nisu ostavile ravnodušnim ni filmsku produkciju te su mnoga ostvarenja poput ,,Gospodar prstenova”, ,,Čovek sa gvozdenom maskom”, ,,Tri musketara” bila inspirisana ovom lokacijom za snimanje.

Ovo arhitektonsko čudo sa brojem stanovnika ne većim od 50 predstavlja nacionalni indetitet Francuske, a godišnje ga poseti preko tri miliona turista. Bez obzira na zanimanje, svi stanovnici rade zajedno kako bi zajednica funkcionisala i kako bi što bolje ugostili posetioce. Između ostalog oni imaju priliku da uživaju u neponovljivom zalasku sunca i posmatraju delfine koji se pojavljuju s vremena na vreme.

Ostrvo Mont-Saint-Michel jedno je od najprepoznatljivijih predela Francuske i deo je Svetske kulturne baštine pod zaštitom UNESCO-a zbog svog kulturnog, istorijskog i arhitektonskog značaja, kao i božanstvene prirodne lepote. Dovoljan će vam biti samo jedan pogled na ovo ostrvo da uvidite zbog čega je ovo, pored Pariza, najposećenija turistička destinacija u Francuskoj.