AirFrance_90godina
Zanimljivosti

Elegancija održavana devet decenija

Šta je Dior u modnom, to je Air France u vazduhoplovnom svetu

Air France, renomirana francuska aviokompanija, će 7. oktobra 2023. godine proslaviti svoj 90. rođendan. Nastala spajanjem pet aviokompanija 1933. godine, Air France je tokom gotovo celog veka predstavljala Francusku širom sveta. Avio kompanija odražava kulturu, stil života, visoku modu, kuhinju, dizajn i duh ove zemlje.

Jedan od prepoznatljivih simbola Air France-a su elegantne uniforme njihovih posada. Njih su dizajnirale ikone svetskog modnog sveta, kao što su Christian Dior, Cristóbal Balenciaga i Christian Lacroix. U čast  završene devete decenije, Xavier Ronze, glavni kostimograf Baleta Pariske opere, kreirao je pet haljina, svaka od njih odražava jedno od ključnih obeležja kompanije: tehnologiju, modu, čuvene plakate, kuhinju i dizajn. Ove haljine, zajedno sa istorijskim uniformama Air France-a, biće izložene u čuvenoj pariskoj robnoj kući Galeries Lafayette od 28. septembra do 10. oktobra. Tokom trajanja izložbe, posetioci će moći prisustvovati modnim revijama na kojima će manekeni nositi uniforme pilota, kabinskog i aerodromskog osoblja.

Osim toga, tokom proslave rođendana Air France-a, posetioci izložbe će imati priliku da kupe originalni pribor za jelo koji je dizajnirao slikar Jean Picart Le Doux. Ovaj pribor je korišćen u prvoj biznis klasi aviona kompanije od 1966. do 2000-ih. Prihod od prodaje predmeta biće doniran Air France fondaciji, koja već tri decenije pruža podršku deci širom sveta. Prodajna izložba će takođe obuhvatiti raznovrsne predmete koji predstavljaju istoriju aviokompanije. To uključuje modele starih i novih letelica, istorijske razglednice, priveske za torbe, kao i dizajnerske torbe i plakate koji su Air France učinili prepoznatljivim tokom decenija.

Elegancija u svim segmentima

Devedeset godina elegancije ove aviokompanije ne ogleda se samo u saradnji sa svetskim modnim imenima. Nju donose i vrhunski kuvari Michelinovih zvezdica i najbolji somelijerimi širom sveta koji kreiraju jelovnike i vinske karte za letove Air France-a.

Air France je izrastao u jednu od najvećih evropskih aviokompanija, koja svakodnevno nudi gotovo 1000 letova do 200 destinacija koristeći više od 240 svojih letelica.

Zanimljivo je napomenuti da je Air France prvi put sleteo u Beograd pre 90 godina. Međunarodna kompanija za avio-navigaciju, jedna od kompanija koje su se spojile da bi formirale Air France, imala je let nazvan „Flèche d’Orient“ ili „Istočna strela“. Povezivao je Pariz sa gradovima kao što su Prag, Varšava, Beč, Budimpešta, Beograd i Bukurešt. U tridesetim godinama prošlog veka, putovanje između Beograda i Pariza trajalo je čitavih 11 sati. Ovo je pravo svedočanstvo o tome kako se vazdušni saobraćaj dramatično razvio tokom poslednjih devet decenija.