Kina
Vesti

歡迎

Nakon skoro tri godine republika Kina se konačno ponovo otvara za međunarodni turizam ukidanjem strogih ograničenja Covid granice za dolazne i odlazne putnike.

Kao što je predviđao Globetrender, Kina je objavila da napušta svoju politiku „nulte Covid tolerancije“ i da se ponovo otvara prema svetu od početka 2023.

Najznačajniji korak biće ukidanje obaveznog hotelskog karantina za dolazne putnike od 8. januara i ukidanje ograničenja dnevnog broja letova dozvoljenih u Kinu. Maske će i dalje biti obavezne na ovim letovima, ali neće biti potrebe za podnošenjem zahteva za zdravstveni kod pri sletanju.

Za otprilike nedelju dana, jedino ograničenje za putnike koji dolaze u Kinu biće potreba da pokažu PCR test pre ulaska na let ne starijeg od 48h.

Vize za dolazne poslovne putnike i ljude koji posećuju porodicu će se izdavati od 8. januara, ali opšte turističke vize tek treba da dobiju „zeleno svetlo“.Nove mere će takođe dati veće slobode kineskim građanima koji žele ponovo da putuju u inostranstvo. Za početak, neće morati da navode razlog e svojih putovanja vladi. Druga, možda još važnija stavka jeste da će od 8. januara ponovo moći da apliciraju za pasoše.

 

Ovo će biti ogromna blagodet za mnoge zemlje i turističke destinacije koje su ranije primale ogromnu potrošnju od strane kineskih turista.

To će svakako uticati na kompletnu sliku i stanje turizma kao značajne svetske industrije.

U 2019. godini, pre pandemije, broj odlaznih turista iz Kine iznosio je 155 miliona sa potrošnjom od 255 milijardi dolara.

2020. sa pandemijom ova brojka je pala na 20 miliona, nakon čega je u potpunosti „zamrznuta“ zbog vrlo stroge izolacije.

Kako prenosi Bi-Bi-Si, u roku od pola sata od nedavnog obaveštenja da će se kineske granice ponovo otvoriti, podaci sa sajta za putovanja Trip.com – koji se citira u kineskim medijima – pokazali su da je pretraga popularnih destinacija porasla deset puta u odnosu na prethodnu godinu. Makao, Hong Kong, Japan, Tajland i Južna Koreja su bile najpopularnije destinacije.

Međutim, za kineske putnike, mnoge zemlje kao što su Japan, Indija, Francuska, SAD i Velika Britanija će nametnuti zahteve za testiranje, jer su se slučajevi Covida sada dramatično povećali u zemlji, zbog ukidanja regionalnih karantina širom zemlje. Ali testiranje pre putovanja bez sumnje će biti mala cena za mnogo veće slobode.

 

歡迎 ili što bismo mi rekli Dobrodošli!

Foto: Christian Lue