Breathtaking view of a small island with blue sky
Vesti

Pusto ostrvo Ejnhalou

Ostrvo koje možete posetiti samo jednom godišnje

Kladimo se da među vama ima onih koji su makar jednom u životu nakon burnog dana razmišljali o begu na pusto ostrvo. Na severnoj obali Škotske nalazi se jedno takvo, sasvim usamljeno. Međutim postoji nešto zbog čega je ovo ostrvo posebno zato ostanite sa nama i saznajte o čemu je reč.

Među udaljenim škotskim ostrvima u Orknijskom arhipelagu nalazi se napušteno srcoliko ostrvo Ejnhalou. Polovinom 19. veka ovde je živelo 30 ljudi, kada je sasvim napušteno zbog epidemije kuge. Danas je ono dom pticama za koje je i podignuto utočište.

Ejnhalou je kao kapsula zaboravljena u vremenu zatvoreno za svet čak 364 dana godišnje. Međutim, ima taj jedan dan u godini kada ga možete posetiti. Samo tada se organizuje prevoz za zainteresovane posetioce. Ukoliko želite da ga posetite nekom drugom prilikom, moraćete sami da se izborite i snađete za dolazak na ostrvo. Organizovanog prevoza osim tog jednog dana jednostavno nema zbog toga što je ostrvo smešteno na udaru jakih morskih struja pa su plovidbe u velikoj meri otežane.

Istoimena crkva koja datira iz 12. veka je jedina atrakcija koju ostrvo sadrži. Osim prica tamo nećete sresti nikog više. Ejnhalou je blagoslov za ekologe  jer je još od evakuacije preoblikovan u važno mesto za razmnožavanje morskih ptica. Iako okruženo vodom i surovom klimom život je na Ejnhalouu pronašao put za razvitak.

Interesantno škotsko ostrvo već decenijama rasplamsava znatiželju i maštu miliona ljubitelja neobičnih i tajnih destinacija stoga ako se odlučite da ga posetite, vreme za putovanje rezervisano je za jul svake godine kada jedini izlet u godini organizuje jedno lokalno udruženje.