Female tourists on hand have a happy travel map.
Vesti

Precenjene evropske turističke atrakcije i njihove alternative

Mnoge prestonice, mame nam uzdahe još dok ih istražujemo iz daljine, ali sve te fotografije, svi ti kadrovi daleko su od realnosti koja nas sačeka.

Mnoge atrakcije su zapravo toliko preplavljene turistima, željnih istih tih fotografija kakve ste i sami želali da zabeležite da više nisu toliko šarmantne, lepe, atraktivne…

Rekli bismo precenjene. Zato ćemo vam i predložiti par finih alternativa u nastavku, a vi hvatajte beleške i čuvajte ove vredne informacije koje delimo iz prve ruke.

Pariz

Prestonica Francuske privlači naročitu pažnju zbog čuvenog simbola grada, Ajfelovog tornja. Međutim, ukoliko se nađete ovde, mogu vas sačekati veliki redovi koji nikome ne prijaju. Kada konačno dospete do krcate platforme morate nastaviti da se borite do ograde za pogled. Umesto toga, izaberite superiorni prizor sa Trijumfalne kapije na desnoj obali reke Sene, odakle vam se na dlanu pruža Ajfelov toranj.

Rim

U Rimu, glavnom gradu Italije, nalaze se Španske stepenice koje privlače turiste. Međutim, one ne vode nigde naročito, niti omugućavaju božanstven pogled na grad. Stara fontana sa potopljenim čamcem se nalazi na dnu stepeništa, ali je jedna od manje impresivnih u ovom gradu bogatom fontanama. Ova lokacija je prenaseljena i vrvi od turista, tako da ni posmatranje ljudi nije toliko magično kako mnogi prenose. Pravi duh Rima možete pronaći u malom kvartu Trastevere.

Piza

Još jedna čuvena atrakcija Italije je Krivi toranj u Pizi. Osim ako ne želite već bezbroj puta viđenu fotografiju sebe kako pridržavate toranj, sačuvajte put za druge atrakcije. Na primer, na dva sata vožnje nalazi se prelepa Bolonja koja ima dve nagnute kule starije od one u Pizi. One se nalaze tik jedna pokraj druge, od kojih je Torre degli Asineli najviši kosi toranj na svetu sa 97,2 metra.

Budimpešta

Najistaknutija znamenitost Budimpešte, Budimski dvorac, kod nekih turista nije izazvao divljenje. Kada pomislite na „zamak“, očekujete veličanstvenost, srednjovekovni presto, oklope, blistave plesne sale. Međutim, kada se popnete do njega, prizor je drugačiji. Mada priznajemo, odatle se pruža najlepši pogled na Dunav, Peštu  i daleko impozantniju građevinu i simbol ovog grada. nju ćemo vam upravo ponuditi kao alternativu ovom mestu. U pitanju je zgrada Parlamenta Mađarske, kao jedna od najvećih svetskih vladinih zgrada.  Obilazak uz pratnju vodiča dočaraće vam njegovih 365 kula, 40 kg dekoracija od 22-karatnog zlata, 691 sobu i 29 stepeništa, plus Svetu krunu Mađarske.

Berlin

Kontrolna tačka Čarli u Nemačkoj, znamenito obeležje granice istočnog i zapadnog Berlina može se zameniti Galerijom Istočne strane. Mnogo emotivniji relikt berlinskog sovjetskog doba, ovaj deo Berlinskog zida od 1,3 km je besplatna umetnička galerija na otvorenom. Još od 1990. godine predstavlja murale umetnika iz celog sveta. Oni oslikavaju političke i društvene teme, od kojih su mnoge i danas zabrinjavajuće relevantne.

Amsterdam

Ukoliko se uputite u Holandiju i Amsterdam, zaobiđite Kvart crvenih fenjera. Umesto toga idite pravo u oblast Devet ulica, blizu kuće Ane Frank i nekoliko minuta hoda od železničke stanice Central. Pokupite staru gaudu u prodavnici sira i starinsku odeću u butiku, a zatim uzmite pivo i užinu u jednom od udobnih starih braon barova sa pogledom na kanal.

Jesen je idealno vreme za putovanja stoga se nadamo da će vam naše sugestije pomoći da razmotrite obilazak manje popularnih evropskih atrakcija. Na ovaj način ćete destinaciju upoznati i bolje nego posetom komercijalizovanih turističkih sadržaja, a imaćete priliku i za predah od hordi turista koji poziraju za selfi.