Tulip field in Keukenhof Gardens, Lisse, Netherlands
Vesti, Zanimljivosti

Australijska avio-kompanija „Kvantas“ najavljuje najduži let na svetu

Koji je najduži let kojim ste putovali? Da li biste proveli skoro ceo dan iznad oblaka leteći iz Sidneja ka Londonu?

Avio-kompanija “Kvantas” planira da do 2025. godine uspostavi let u trajanju od čak 19 sati koji će povezivati Sidnej sa Londonom. Nakon pet godina planiranja kompanija je poručila 12 Erbasovih aviona A350-1000 koji su predviđeni za veoma udaljene destinacije.

Direktor kompanije “Kvantas” Alan Džons je u saopštenju naveo da novi tipovi aviona omogućavaju nove stvari. Njihova zamisao je da do kraja 2025. godine let za London poleti iz Sidneja, ali ovu mogućnost planiraju da prošire i na Malburn. „A350 i Project Sunrise pretvoriće svaki grad u samo jedan let udaljen od Australije”, rekao je direktor Kvantas-a Alan Džojs.

“Kvantas” je još 2019. godine započeo ispitivanje letova sa dugim relacijama. Tim povodom je iste godine izveden probni let između Sidneja i Londona dug 17.800 kilometara, a trajao je 19 sati i 19 minuta. Takođe 2019. godine isproban je i let koji povezuje Sidnej sa Njujorkom, dug 16.200 kilometara, a trajao je više 19 sati.

Najduži let koji “Kvantas” trenutno izvodi je od Perta do Londona i traje oko 17 sati. Međutim, ovo nije najduži let na svetu. Ovo mesto trenutno zauzima Singapur erlajns sa svojim letom do Njujorka u trajanju nešto manje od 19 sati.

Ako pomislite da ne biste izdržali ovako dugačak put, aviokompanija je obezbedila svojim putnicima u avionima maksimalan komfor, pa nema bojazni da će put biti naporan i neugodan. “Kao što biste očekivali, posebno se radi na dizajnu putničke kabine kako bi bila što udobnija za dugi let”, rekao je Džojs.

U ovaj avion može stati 238 putnika, a ima i osmišljenu zonu za kretanje, rastezanje i hidrataciju. Prva klasa ponudiće odvojeni krevet, fotelju i garderober. Da, baš kao u hotelu.

“Kvantas” je potvrdio da od Erbasa naručuje i 40 aviona A321 XLR i A220. Do kraja 2034. planira da kupi još 94 aviona tih modela.