Bach Long_Most belog zmaja
Vesti, Zanimljivosti

Most samo za hrabre

Definitivno je maj mesec visećih mostova kako smo ga najavili u jednoj od prethodnih vesti.

Na visini od oko 150 metara iznad zemlje, na severu Vijetnama, otvoren je najduži most na svetu sa podom od stakla. Otvoren je za sve hrabre putnike simbolično povodom obeležavanja 47.godišnjice završetka Vijetnamskog rata.

Okrug Moc Chau, u kome se nalazi ova atrkacija za najhrabrije, nalazi se oko 200 kilometara zapadno od Hanoija, u delu zemlje koji se može pohvaliti prostranim planinskim visoravnima. Jedno je od najpopularnijih turističkih odredišta Vijetnama poznato po borovim šumama, špiljama šišmiša, slapovima, jezerima i brdovitim plantažama čaja.

Most belog zmaja_svetskiputnik.rs

Most belog zmaja kako mu je naziv, dugačak je 632 i sastoji se od tri sloja kaljenog stakla debljine 40milimetara. Možda vam to ne zvuči, ali sigurno hoće činjenica da su ga testirali prelaskom automobila i kamiona,te nema razloga za paniku. Naime, može da izdrži težinu najmanje 500 ljudi koji istovremeno hodaju po njemu. Već je poslat zahtev da se uvrsti u Ginisovu knjigu rekorda.

Proteže se preko doline spajajući dve planine i kako kažu već je jedno od najpopularnijih turističkih atrakcija iako nije jedini most u Vijetnamu koji privlači znatiželjne. Podsetimo se samo spektakularnog Zlatnog mosta koji je otvoren pre tri godine.