Prolecna putovanja
Zanimljivosti

Kuda za prvi maj van granica naše zemlje?

Putovanje kroz ideje kuda za prvi maj nastavićemo u Evropi koja nudi veliki broj interesantnih destinacija. Ovom prilikom izdvojićemo par gradova do kojih je jednostavno doći, a koji vam takođe mogu poslužiti kao inspiracija za prvomajsko putovanje.

Budimpešta će na našoj listi zauzeti prvo mesto zbog blizine našoj zemlji i jednostavnosti planiranja putovanja. Govorili smo već o tome da je mađarska prestonica grad koji možete obići na nogama, a o tome šta treba posetiti više možete pročitati u našem tekstu Atrakcije Budimpešte koje možete posetiti u jednom danu.

Kroz ovaj jedinstveni grad protiče reka Dunav i svojom dužinom spaja čak četiri grada sa početnim slovom B. To su Bratislava, naš prelepi Beograd i naravno Beč. Plovidbom nastavljamo naše putovanje, pa sledeću destinaciju možete pretpostaviti.

Beč je grad u kojem vam nikada neće nedostajati zanimljivosti i dešavanja. S obzirom na to da se smatra jednim od najstarijih gradova Evrope, na njegovo razvijanje su uticale različite kulture i narodi, pa će vas arhitektura fascinirati, a energija odvesti u neka druga vremena. Pri poseti Beču obiđite palatu Belveldere i Šenbrun. Zgrada Sesilije posebno će vas zaintrigirati zbog Sesilijine siluete koja se nalazi na prozoru njene sobe. Sama silueta rađena je po sećanju kako je zaista izgledalo kada Sesila posmatra okolinu sa svog prozora.

Sledeća stanica je najočuvaniji grad istočne Evrope, Prag. Na Karlovom mostu obavezno zamislite želju, ali čuvajte kao tajnu ono što ste zamislili jer se samo tako želje ostvaruju. Takođe, prošetajte do Praškog zamka, Katedrale svetog Vida i uživajte u mnogim drugim znamenitostima Praga od kojih svaka ima svoju jedinstvenu priču.

Koliko god puta da smo bili u Italiji, ona ne prestaje da bude među prve tri destinacije kojima se vraćamo. Ako želite da obnovite sećenje na ovu prelepu zemlju, otputujte u Firencu. Grad umetnika čuva vredna dela istaknutih slikara i vajara. Zateći ćete čuvena dela Leonarda da Vinčija, Mikelanđela, Rafaela i Ticijana. Uz čašu najlepšeg italijanskog vina, Firenca će vam ponuditi drugačiji svet, onaj u kojem uživanje nikada ne prestaje. Krenite od srca grada, trga Duomo, posetite čuvenu katedralu Santa Maria del Flore, produžite ka Krstionici Jovana Krstitelja, obiđite Danteovu kuću i mnoga druga impozantna zdanja.

Ako ste ipak planirali da prvomajsko putovanje posvetite obnavljanju prolećne i letnje garedrobe, onda svoje razmišljanje usmerite ka Solunu ili Istanbulu.

Solun je grad poznat po šopingu. Centar grada bogat je brojnim radnjama, tržnim centrima kojima su sniženja i povoljnije cene sinonim. Ovaj grčki grad takođe je bogat kulturno istorijskim spomenicima, mužejima, ali i raznim mužičkim festivalima, pa ukoliko kupovinu brzo završite, neće vam nedostajati sadržaja za uživanje. Neke od znamenitosti koje ne treba propustiti su Bela kula, šetalište Nea Paralija, potom na samom kraju šetališta videti prelepu fontanu i čuvene „Solunkse kišobrane“.

Istanbul, je u 2021. proglašen za jedan od najboljih gradova na svetu u anketama čitalaca različitih vodećih publikacija, nastavljajući tradiciju konstantnog rangiranja među najboljim destinacijama u anketama i na „listama najboljih“ objavljenih u međunarodnim medijima. On vam pored svoje bogate istorije nudi i nezaboravan šoping, a o tome i drugim prednostima Istanbula više možete pročitati u našem tekstu „Istanbul je uvek u trendu“.

Putujte, odmarajte i uživajte u najlepšem godišnjem dobu kada su u pitanju putovanja!