Praznična putovanja Srbija_Svetskiputnik.rs
Foto priča, Vesti, Zanimljivosti

Kuda za prvi maj?

Mali prolećni odmor sve više se bliži. Ako još niste isplanirali kuda za vreme praznika mi vam možemo pomoći i dati par predloga kako ulepšati prvomajski praznik. Evropa je puna fantastičnih destinacija koje možete pronaći u mnogim turističkim agencijama po dobrim cenama. Međutim, i Srbija vam nudi fantastične sadržaje koje valja probati.

Zato ćemo o predlozima kuda za prvi maj govoriti i danas i sutra, kako bismo obišli Srbiju, a i evropske gradove.

Prvo ćemo se rečima provozati kroz našu prelepu zemlju i posetiti neke od najlepših turističkih destinacija Srbije.

Srbija na svojoj mapi nudi veliki asortiman banja koje su fantastične za odmor i relaksaciju. Međutim, kao najlepša izdvaja se Vrnjačka Banja sa svojim šetalištem pored reke, uređenim parkovima i prelepim kolačima. Ova destinacija nudi vam različite organizovane atrakcije, ali ne propustite da se slikate sa zaštitnim znakom Vrapcem Gočkom i zaključate svoju ljubav u na Mostu ljubavi. Obavezno posetite planinu Goč koja se nalazi u blizini i uživate u njegovim jezerima i vidikovcima koji će vas fascinirati ili obližnje manastire Žiču i Studenicu.

Kada već govorimo o planinama, treba pomenuti onu koja nikada ne spava. Na Zlatiboru turistička sezona ne prestaje i mnogi se iz ovih razloga opredeljuju da prvomajske praznike provedu vozeći se gondolom, uživajući u Stopića pećini ili u poseti starom selu Sirogojno.

Nacionalni park Tara, bogato darovan od strane majke prirode će tek imati raznovrsnog sadržaja da ponudi. Na raspolaganju su vam tri potencijalne lokacije za smeštaj Mokra gora, Zaovine i Mitrovac i mnoštvo atrakcija poput Banjske stene, Drvengrada, Šarganske osmice, kućice na Drini,  Perućca i najmanje reke u Evropi, reke Godina, nazvane tako zbog činjenice da je dugačka svega 365 metara.

 

Kopaonik je zahvaljujući novom snežnom pokrivaču obradovao skijaše. Skijalište će ponovo raditi od 22. aprila pa sve do 3. maja, a u funkciji će biti staze Karaman greben i Krst, kao i atrakcije poput boba na šinama. Ako ipak niste za aktivni odmor, Kopaonik vam nudi čitav asortiman luksuznih hotela i spa centara u kojima se dobro možete odmoriti.

 

Možda nije ozbiljna planina poput gore pomenutih, ali Divčibare i te kako zavređuju da se nađu na ovoj listi. Sa svojim fenomenalnim stazama za hajking i predivnim vidikovcima, može biti idelana destinacija za aktivni odmor, ali i relaksiranje i punjenje baterija. Spakujte obavezno neko piknik ćebe za uživanje na cvetnim proplancima, ali i nepromočive cipele. Sneg nas je skoro „iznenadio“, a i reč bare u nazivu nije to tek onako slučajno ;).

 

Srbija je takođe bogata jezerima, a kao najpoznatije među njima izdvaja se Palićko jezero koje bi zaista trebalo posetiti. Pored vode možete se prošetati, provozati biciklom ili fijakerom. Ako putujete sa decom ovde možete posetiti zoo vrt i upotpuniti odmor.

Srebrno jezero vam takođe može biti sjajna tačka, da iskoristite ove preznike i obiđete istočnu Srbiju. Na potezu od Požarevca do Negotina u četiri dana možete uživati u neverovatnim sadržajima od hranjenja konja u Ljubičevu, preko posete Ramske i Golubačke tvrđave, hajkinga ka Miročkim vrhovima, lenčarenju na Kapetan Mišinom bregu ili u plovidbi lepim plavim Dunavom. Tu je još obilazak Lepenskog vira, prerasti u dolini reke Vratne ili Rajačkih pimnica…

Ne zaboravite da je naša zemlja bogata vinarijama, pa ukoliko ste ljubitelj vina istražite njegove puteve ma u kom delu Srbije se nalazili i obiđite neke od naših najlepših vinarija.

Sutra nastavljamo putovanje i letimo u neke od najlepših evropskih gradova. Ostanite sa nama!