Svetski-Putnik_Budimpesta_Parlament_blog
Vesti, Zanimljivosti

Atrakcije Budimpešte koje možete posetiti u jednom danu

Uzbuđenje zbog proleća uveliko traje, a mi danas nastavljamo sa idejama kuda otputovati i uživati u najlepšem godišnjem dobu. Ako svoj odmor čuvate za leto i neke tropske destinacije, pa imate vikend da posvetite prolećnom putovanju, bez brige. U komšiluku postoji mnogo lepih i inspirativnih gradova u kojima možete provesti kvalitetno vreme.

Jedan od takvih je Budimpešta, grad u kom ste do sada verovatno bili, ili ste bar slušali o njegovim lepotama. Impozantna arhitektura, brda sa kojih se pruža impresivan pogled i spomenici kulutre pružiće vam osećaj da se nalazite u drugoj dimenziji, a ne u susednoj zemlji.

Predložićemo vam sedam stvari koje možete uraditi u mađarskoj prestonici u samo jednom danu.

Citadela je naša prva stanica. Ona će vas uvesti u istoriju grada i pružiti pogled na najlepša zdanja u Budimpešti, poput čuvenih mostova, Matijine crkve, Budimskog dvorca i zgrade parlamenta koja iz bilo koje perspektive izgleda fascinantno. Na brdu Gelert, na kom se Citadela nalazi pronaći ćete Kip slobode koji nimalo ne liči na onu svetski poznatu, njujoršku statuu.

Ne zaboravite da na ovom mestu kupite suvenir i probate neke od najboljih mađarskih specijaliteta. Za ovaj mini izlet trebaće vam oko dva sata, pa smo zato sa njim započeli dan u Budimpešti.

Na trgu Svetog Trojstva, jednog od najposećenijih mesta grada nalazi se Matijina crkva koja pored verskog i kulturnog značaja, ima veliku ulogu u političkom i administrativnom životu zemlje jer su u njoj krunisani neki od najznamenitijih kraljeva Ugarske. Crkva gotičkog stila, stara 700 godina ime je dobila od Mateja Korvina koji se u njoj ženio čak dva puta. Ono što će vas na crkvi najviše fascinirati svakako su krovovi čiji mozaik krasi mnoštvo različitih boja.

Sledeća stanica biće mesto koje ćete najbolje zapamtiti. Ribarski bastion je još jedna dobra tačka za posmatranje grada, a prilikom posete javiće se osećaj kao da ste deo neke savršene bajke jer bastion podseća na zamak u kom žive prinčevi i princeze. Ukrašena sa sedam kula koje predstavljaju sedam mađarskih plemena koja su se u 9. veku doselila na prostore Panonske nizije, Ribarski bastion je zapravo minijaturna palata.

Budimpešta leži na dve strane Dunava, pa ranije, kada ih fizički ništa nije povezivalo, grad se delio na Budim i Peštu. Prvi most koji je povezao dve strane bio je Lančani most, u Mađarkoj poznatiji kao Sečenjijev lančani most. Ime je dobio po Ištvanu Sečenjiju koji je prvi došao na ideju da spoji dve rekom odvojene strane grada. Neka on bude četvrta stvar koju ćete u mađarskoj prestonici posetiti.

Zgrada parlamenta u Budimpešti je građevina koja nakon 100 godina od kraja izgradnje i dalje fascinira arhitekte širom sveta, a fasciniraće i vas. Spektakularna i neopisivo lepa, izazvaće u vama dozu poštovanja i dviljenja. Inspirisana Vestministerskom palatom, u negotičkom stilu, ovo zdanje ima barokne i renesansne akcente. Najfascinantnija je noću, kada se posmatra sa broda koji plovi Dunavom, pa ako procenite da imate vremena za to, obavezno uplatite turu krstarenja.

Ako ste emotivniji i teško podnosite nepravdu, sledeću destinaciju možete da preskočite, ali ukoliko želite priču koju treba čuvati od zaborava onda smo na pravom mestu. Gvozdene cipele na obali Dunava  svedoče o stradanju grupe Jevreja, u periodu između 1944. i 1945. godine, kojoj je bilo naređeno da na tom mestu izuju cipele, nakon čega su streljani. Ovo mesto je puno emocija, da mnogi ljudi i danas tu ostavljaju cveće u znak saosećanja.

Kada je u pitanju poseta bilo kog grada, šetnja ulicama je uvek naša preporuka jer ćete tako upoznati kulturu, stanovništvo i energiju grada. Odvojite bar dva sata za šetnju po ulicama Budimpešte, nakon toga poželećete da se što pre vratite mađarskoj prestonici i posvetite joj više dana.

Da biste uštedeli što više vremena najbolje je da ovo putovanje realizujete automobilom koji će vam koristiti i po samom gradu, ali naravno postoji i mnogo drugih opcija poput gradskog prevoza, bicikli, ali i uspinjače koja je sama po sebi atrakcija grada.