Svetskiputnik_Grenoble_1
Vesti, Zanimljivosti

Zelena prestonica Evrope

Titulu evropske Zelene prestonice za 2022.godinu poneo je francuski grad Grenobl.

Titula Zelena prestonica se od 2021.godine dodeljuje gradovima koji ispunjavaju ambiciozne ciljeve u pogledu životne sredine, održivog razvoja i uzoran su primer. Dosad ovu titulu ponelo je 12 evropskih gradova: Stokholm, Hamburg, Vitorija-Gaštajz, Nant, Kopenhagen, Bristol, Esen, Najmegen, Oslo, Lisabon, Lahti i nama najbliža Ljubiljana.

Iako je drugi najgušće naseljen grad u Francuskoj, pri tom grad koji se nalazi u dolini tri alpska venca, Grenobl je zahvaljujući dugoročnom lokalnom klimatskom planu u periodu od 2005.godine kada je pokrenut do 2018.smanjio skup štetnih čestica u vazduhu za oko 30%. Danas, to je grad koji ima najveću zonu niske emisije (ZFE) u Francuskoj, zonu sa dozvoljenim saobraćajem samo određenom tipu vozila. Javni prevoz je preusmeren na biogas koga tamošnja uprava dobija prečišćavanjem vode tj.kanalizacionog mulja. Osim toga, najzastupljenije vozilo javnog prevoza je tramvaj, a omiljeno vozilo grenobljana bicikla, zahvaljujući odlično razgranatoj mreži  biciklističkih staza (475km biciklističkih staza).

Gradska toplotna mreža trenutno koristi 80% obnovljive energije za koju se najvaljuje da će do 2030.godine u potpunosti prevladati.
Specifičnost ovog grada je da su osmišljene i ekološke četvrti, ali se pored toga na godišnjem nivou osimisli i podrži veliki broj drugih „zelenih“ projekata.

Upravo zato je prepoznat kao uspešan ekološki primer koji istraja u inovativnim, pionirskim projektima.

Možda bismo se trebali ugledati na njih ili ih angažovati da reše i našu ekološku krizu.