TitanikII
Vesti, Zanimljivosti

Naslednik čuvenog Titanika u pripremi

Naslednik najčuvenijeg broda, Titanik II gradi se u Kini i svoje prvo putovanje ima zakazano za ovu godinu. Cena izgradnje broda koji je u vlasništvu kompanije Blue Star Line iznosiće oko 500 miliona dolara i sve oči javnosti uveliku su uprte kako u vlasnike, tako i u izvođače radova.

Porinuće ga očekuje u Dubaiju, odakle kreće put Engleske kako bi prve putnike pokupio gde drugo nego u Sautemptonu. Ideja je da Titanik II pređe rutu preko Atlantika do Njujorka i ostvari putovanje koji njegov nesrećni imenjak nažalost nije uspeo.

Ova replika čuvenog broda ipak će se razlikovati od originala, pre svega u gabaritima i opremi. Biće to kako kažu nepotopiva moderna verzija kruzera, nešto duža od svog prethodnika, koja će pri tom moći da primi više putnika (do 2.400 ljudi) uz oko 900 članova posade.

U pogledu opreme, brod će se znatno razlikovati od originalnog Titanika, jer bezbednost na kruzeru garantuje moderna sigurnosna oprema i navigaciona tehnika, koja podrazumeva i dovoljan broj čamaca za spasavanje. Međutim, kada je estetika broda u pitanju, ulaže se veliki trud da uprkos modernizaciji i veličini, brod bude verna replika Titanika.

Upravo zbog bezbednosnih mera Titanik 2 će biti četiri metra širi od originalnog, ali će kao prvobitni Titanik imati devet spratova, 835 kabina za 2.435 putnika i 900 članova posade, bazen za plivanje, turska kupatila i teretanu. Procenjuje se da će smeštaj u najjeftinijoj kabini koštati oko 400 eura, dok će gosti za luksuzni smeštaj morati da plate i do 10 hiljada eura.

Kako je porinuće i prvo krstarenje već dva puta pomerano sa 2016. i 2018.godine, ostaje da budemo još malo strpljivi i vidimo da li ćemo zaista ove godine uzbuđeno gledati njegovo pristajanje na istočnoj obali Amerike.