StaraPlanina
Vesti, Zanimljivosti

Kameno selo koje krasi Staru planinu

Na obroncima Stare planine nalazi se autentično selo koje neguje kulturu srpskog naroda. Gostuša čuva stare kućice koje odaju utisak topline, ukrašene su crvenim paprikama i raznobojnim prozorima. Na prvi pogled ćete možda pomisliti da je Kameno selo još jedno mesto u Srbiji puno starih kuća, ali ono je zapravo kulturno-istorijski spomenik koji odiše tradicijom i ima svoju specifičnost.

Često ćete u Srbiji naići na kuće napravljene od blata, trske i ostalih prirodnih materijala, ali u njima niko ne živi ili se samo koriste kao pomoćne prostorije. Gostuša, koja krasi Staru planinu specifično je po tome da su sve kuće napravljene od kamena i očuvane dugi niz godina.

Meštani su materijale za izgradnju kuća tražili u okolini sela i svi objekti su sagrađeni od dobro poređanog kamena, bez materijala koji ih vezuje. Nekada su dvorišta ovog sela bila puna meštana, skoro 1500 ljudi je zajedno izgradilo ovaj idilični prizor, dok ih danas ima jedva stotinak.

Dok kuće od kamena odavno nisu u razgovorima i planovima arhitekata i građevinaca, Kameno selo održava svoje objekte i čini autentičnu turističku atrakciju. Građene bez maltera ili bilo kog drugog vezivnog materijala, tehnikom koja se naziva suvozidica, kamene kuće opstaju uprkos lošim vremenskim uslovima i jakim vetrovima. Umesto standardnog crepa, pokrivene su kamenim pločama, a da bi one tako dugo opstale potrebno je veliko iskustvo i trud majstora.

Selo se trenutno istražuje za potrebe proglašenja kulturno-istorijske celine čiji je nosilac niški Zavod, a podržan je od strane Ministarstva kulture i informisanja sa nešto više od dva miliona dinara i predstavlja važan korak u zaštiti i promociji ovog mesta.

Ako razmišljate o tome šta treba posetiti u Srbiji, obavezno dodajte Kameno selo na listu i pri poseti probajte pirotski kačkavalj i ostale srpske specijalitete.